Učitelj

ИЗВЕШТАЈ СА БЕЧКЕ ЈУБИЛАРНЕ ИЗЛОЖБЕ / 187

Пролазећи поред „Венеције“, која је — са свима својим зградама и старим и новим, са свима каналима, по којима плове мали чамци, уз свирку и брзо и вешто веслање веселих Талијана — чисто пренесена у Беч; пролазећи поред огромног точка, који на јакој осовини стоји усправљено, а који је трећи ао величини на свету, и који у седиштима која висе, окрећући се, помоћу машине, диже гледаоце у висину од 180—9200 метара, ради посматрања Беча и околине; пролувећи поред одељења, где се пуни балон, цилиндрастог облика, и пушта, у висину од 3—400 метара, увезан гвозденом жицом, са по три гледадца, који плате сваки по 5 Фор.; пролазећи поред разних аутомата, који су, тако рећи, на сваком кораку и од којих ти сваки избаци за тренутак оно, што је на њему написано (чоколаду, кутију палидрваца, слику, јаје са шећером и т. д.), чим спустиш означену суму; пролазећи поред многих ствари и одељења, од којих свако изазива интересованост код гледаоца — долази се у одељење, које нас, учитеље, највише интересује, јер је у њему заступљена школа. Оно се зове „Југендхале“.

Зграда је у облику паралерограма и има 45 соба. У средини је празан простор. У овом одељењу заступљене су: дечја башта, основна школа, радови напуштене деце, радови слепе деце, па чак и радови кретена.

Да би се имао што тачнији преглед целог овог одељења, ми ћемо, ма и у кратко, изнети шта се посебице налази у свакој.од ових соба. Тако:

У прве четири собе изложени су радови, које су радила како бе тврди натписом — деца у дечјим баштама. и -

У првој соби су изложени радови на хартији и то: прошивањем конца граде се разне Фигуре састављене из правих црта; рад на крутој хартији преплетањем кроз нарочите разрезе меку хартију друге боје. Зидање. зграда помоћу коцака. Прављење разних простих ствари од меке хартије (чамац, капа и т. д.) Види слике: 1., 9, и 3. У овој соби изложени су и сви кухински судови у минијатури, ради вежбања у ређању и употреби истих; лутке, лопте, добоши и остале играчке дечје. Изложене су и клупе удешене према узрасту дечјем, а тако исто и сто за ручавање, постеље и ормани за хаљине. По зиду се налазе слике разних животиња, као и слике разних радова у разно доба године.

У другој соби изложени ву ови радови: лепе Фигуре направљене помоћу квадрата и троуглова дрвених: разне Фигуре направљене од правих дрваца (кутица, прозор, лествице); слика 4. разне фигуре направљене од полукругова и кругова металних (крушка с