Učitelj

136 ИЗВЕШТАЈИ И РЕФЕРАТИ

латиницом). Уџбеници су проста копија хрватских уџбеника. са унакарађеним језиком.

У другом здању, које је до овога, престављена је једна Фабрика, у којој се израђују разне ствари од дрвета. Поред Фабрике престављен је пут, који је пун џомби а по коме иду два Босанца у издртом руху, готово босоноги, водећи за собом једно кљусе које се, због мршавости, једва креће. Је ли ово случајно или намерно изнето, не знамо; али ово је карактеристичан знак, како и поред свих Фабрика, „напредује“ народно благостање за последњих 20 година ! » 5

Више овога павиљона налази се Царски павиљон, који је украшен многим статуама и рељефима. који представљају разно доба, живота и разне догађаје из живота цара Франца Јосифа. Најинтересантнији су они рељефи, којима је престављен стари и нови Беч 1748—1898 г.) Рељефи и једног и другог Беча смештени ву у велике кутије стаклене, које су положене по нарочитом постољу, те се посматрају озго. Сваки округ (крај) израђен је у минијатури са свима зградама, парковима, споменицима и т. д. тако прецизно, да се човек мора дивити. Од колике је важности ово срество при предавању земљописне наставе не само за децу, него и за одраслије, лако је оценити.

Преко пута од Царског павиљона, налази се ит ка одељак. У њему је изложено све, што је Игијена до сада пронашла. Све што се види, изазива у посматрача дивљење науци и поштовање наспрам оних неуморних научара, који се непрестано старају да очувају најдрагоценије благо — здравље човеково, На моделима од воска изложен је постанак, развитак и зле последице свих тежих а нарочито венеричних болести и богиња. Овде су изложени разни лекарски алати, лекови, стаклета, перионице и т. д. Приказане су и ствари удешене по свима правилима, која изискује Игијена за одржавање здравог живота, као што су: кревети, столови, столице, вастори, покривачи, узглавници, баште и друго. Међу изложеним стварима, врло угледно место заузима једна модерно удешена болница за душевно оболеле. У разним одељењима ове болнице, при- “ казати су, у природној величини, од воска направљени, разне врсте лудаци и то од најмирнијих до вајбешњих. На њима су представфени разни моменти лудила. То је тако вештачки изведено, да се човеку коса диже посматрајући један такав модел, јер му се чини да гледа пред собом заиста живога умно оболелог човека! У за"себним одајама, изложени су и радови, који су врло лепи, а које су радили ти јадници у моментима, кад пређу наступи лудила.