Učitelj

коло ВОДЕНИЧНО 152

| 6Н______ 6

природа сама хоће, да она на то децу нагони. Крећу се брзо и јако сви делови тела, а плућа живо раде, па зар гласне жице да мирују и зар да се уво ничим не покрене% — 'То би било једнострано, а природа као да, хоће у игри дечјој све да стави у покрет.

И одиста, ако хоћете да сазнате шта природа хоће за развитак дечјег организма, посматрајте децу, проучавајте на шта сама природа децу нагони. Што деци треба, то природа сама истакне у каквом било облику. Она натера децу да се живо и много кређу, јер је то потреба организма њихова; она натера децу, да уз игре своје вичу и деру се, јер је и то потреба дечјег организма. Оно трчање и скакање, оно пужање уз дрво, пењање на плот и скакање преко плота, где се често ломе ноге и руке, оно дозивање и викање — све је то на разне начине одушка, одисај онога што природа хоће. Па и кад деца задиркују једно друго и кад се потуку, опет је то одисај природе која лежи у детету.

Хоћемо ли све то да сузбијемо, да угушимо2

— Не. Прво, не можемо све, баш и да хоћемо, и друго, не треба, јер би то било нешто против природе, а против ње се не ратује лако, нити без извесне штете.

Хоћемо ли опет све то да пустимо нека иде како идег

— Ни то не, То би била друга крајност. А крајности у опште нису добре.

Место скакања и прескакања где се ломе ноге и руке, дајте деци игре и разноврсне покрете у телесним вежбањима; место оне вике и дерњаве, којом деца прате игре своје, дајте им песму. Спојте то обоје, изру и песму, па ће на тај начин, не само тело бити задовољено кретањем, него ће му такво кретање давати правилан облик, лепо држање и правилно развијање; а глас и слух биће такође не само задовољени него и правилно усавршавани. _

Игре с певањем задовољавају све оне захтеве које природа има у овом питању. А да је игра с певањем одиста нешто природно, најбоље се види по том, што и наш народ има своје коло уз певање. (У Црној Гори, Боки и неким др. крајевима народ игра коло своје готово само уз певање песама својих, а без икакве музике).

Да је деци потребно певање уз кретање и играње, о том нема сумње, јер, као што смо видели, то природа сама тако видно истиче. Али невоља је, што ми немамо такових игара дечјих, које би пратило певање, те отуда деца уз игре имају, место певања, дерање. За женску децу има 2—48 игре с певањем, које женска деца доста радо играју и ако је у песама тих, тако рећи, смисао без смисла, За мушку децу игара с певањем немамо.