Učitelj

196 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

више чланака са патриотском тенденцијом. Једноликости се не треба бојати. У нашим читанкама нема довољно материјала за читање. Прочитају се по 2—3 пута те тако деца изгубе свако интересовање за поједине чланке. Читање постаје механичко, речи се само изговарају и не мислећи на садржину прочитана чланка. Такво читање може ли имати ма каквог васпитног утицаја 2 Доиста не.

Кад се читанка прочита 9—8 пута, онда би је требало заменити којом другом књижицом за децу. У новије _ доба тих је књижица доста, само треба међу њима изабрати оне боље. Свима не бих рекао, да има места у школи.

Најлешша, најздравија лектира за децу јесте Чика-Јовин „Невен.“ То је за њих ненадмашна лектира. Ко је читао „Невен“ у детињству, сећа га се и у зрелим годи__ нама. У њему има изврсних чланака који могу силно да

утичу на буђење љубави према својој отаџбини. Ја миолим, а надам се да не грешим, да ће дете најпре осе"тити задовољство, које пружа лепа лектира, читајући „Невен“. То је за децу слатка лектира. Нек ми је допуштен овај израз, јер се само њиме казује оно што хоћу. »„Невену«“ је излишна свака лрепорука. Он се сам собом препоручује. Корисно би било, да га свака основна школа има у својој књижници, корисније, него многе већ препоручене књиге.

а „Невеном“ би дошла „Ласта“. Нарочито јој је лепа прва и друга година.

У недостатку ова два листа могле би се препоручити омање књижице које су прошле кроз „Просветни Савет.“

Ја бих рекао да је озбиљна замерка наше основне школе, што не може да омили лектиру ни оној деци која је редовно сврше. Ретко је дете које се и по свршеном школовању сећа књиге. Сав тај немар према књизи, не може се ставити на рачун дечје живахности, на рачун вамога детињства. МИ настава мора да понесе свој део одтозворности. Она не заинтересује децу лектиром у довољној