Učitelj

25) 5 - РАСПРАВЕ и ЧЛАНЦИ

које им припада, на коме могу они одлично, на срећу целе школе, да делају, а не треба их за љубав једног начела нагањати да експериментишу из године у годину о новим задацима. Главна је вештина у првом разреду у начину поступања с децом, који је исто толико далеко од играња, као и бд строгости која заплашује, у умешности да се погоди прави тон дечји, у вештини да се срце малишана вадобије и одржи ауторитет, у неуморном стрпљењу с неспретношћу дечјом.. Код овог посла мора учитељ имати и већу меру Физичке, жилавости и издржљивости, и телесну и " душевну гипкост, што се не може захтевати од једног старијег учитеља, који није много година радио у овом разреду.

Шта бива према томе кад на место опробаног учитеља првог разреда дође неко други, који није за то дорастао г, а то мора доћи, кад у једном колегијуму сви морају путовати. Биће на ове стране незадовољство: и код деце која иду по невољи у школу, и код родитеља и школске власти, а и код самог учитеља, који поред свега напрезања нема правог успеха, који се двојином осећа несретним, кад ЗЕРА свој ранији успешни рад с доцнијим неуспехом.

А кад је један учитељ уопште непогодан за учитеља, и кад он мора да води ђаке кроз све време школовања, онда — тешко деци! Она онда нису изгубљена, само за време школовања, већ су сметена и за цео живот. Било би чудо, кад би се то родитељима, допало! Не треба од сваког све захтевати, него треба водити рачун о способностима и особинама учитељским. Још често пута учитељу приписују у грех сва дечија неваљалства, а како је познато да родитељи и пред децом оговарају учитеља, то ће код безусловног вођења ученика код иоле слабијег учитеља, деца бити управо доведена до тога, да критикују учитеља, у ту је пропала и много хваљена приврженост и поштовање.

Па и кад бисмо претпоставили да учитељ може свуда пристати, кад би могао сву наставну грађу у границама