Učitelj

ПИ

ПРОТИВУ СИСТЕМА ВОЂЕЊА УЧЕНИКА 229

елементарне наставе. савладати, опет је питање да ли има вештине да би постигао успех Материја се савлада учењем, али умешност не; она долази вежбањем, — вежба и овде прави вештака. Ова вештина недостаје, кад учитељ у трку пређе цео школски систем (све разреде), кад се сваке године упознаје с новим задацима. Прва је година у сваком разреду увек година пробања. Сваки савестан наставник мора увек да се и писмено спреми за предавање, а ко није и сам увидео да је нужно чинити доцније поправке у предавањима, па да се деђе до бољег резултата # Присталице система вођења ученика мисле, да би учитељ приљежније и савесније радио, кад би водио своје ученике. Како би то било Бојати је се да учитељ, кад. нема ником давати рачуна о раду, не дође у опасност да постане комотан, ида пусти да иду ствари својим током. Будући није везан за тачно ограничене задатке, то ће оњ свакојако заостати у овом или оном предмету, тешећи се тиме, да ће идуће године све надокнадити, — по оном: од данас до сутра. За комотна учитеља систем вођења ученика био би место за одмарање. Кад би у осталом овај систем имао сва хваљења преимућства у наставном и васпитном погледу, то би се морала његова извреност већ одавно показати у овоским школама, где је пи остварен. Свакодневна опажања доказују, да сеоска деца не превазилазе варошку ни у ком погледу.

_ Вођењем ученика,.па ма било и из 3—4 предмета, стављају се на физичку снагу учитељску велики захтеви. Пе само непрестано душевцо напрезање у школи, већ и. дантубно домаће спремање начиниће га слабијим и споријим.

Према околностима које владају код учитеља, ученика, родитеља и осталих уређења, није могуће увести неограничено вођење ученика кроз све разреде, а мораће се бити задовољним, ако би се исто у извесном ограничењу постигло, а то је могуће јер: