Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

> | сл

,

одреди стална помоћ, али пошто се то коси са, правилима, то је противан предлогу г. Јована, Голубовића.

Г. Петар Никетић вели: да је депо бити милосрдан. Наводи како су прошле године мењана правила и како се нико, од гт. учитеља-ца није нашао да и одредбу, да се п родитељима појединих умрлих чланова може давати помоћ, унесе у правила.

Г-ђица Јелена Петровићева доказује, да и њихове матере спадају у породицу учитеља, и предлаже скупштини да молитољици одреди сталну помоћ, јер је и матерама неких учитеља одређивана помоћ. ·

Г. Крста Јањушевић мишљења је да треба да се одреди и матерама, учитељичиним стална помоћ, и ако им се не одреди значило би да учитељице и нису чланови Учитељ. Удружења.

К. Урош Благојевић предлаже, да ова скупштина одреди молитељици 900 динара на име помоћи, а до голине нека опет тражи па ће јој сви одредити.

Г. Живојин Поповић мишљења је да се одреди стална, помоћ.

Председник г. Јов. П. Јовановић предлаже да се прекине дебата, а да се настави после подне у 3 часа. Скушптина усвоји.

Известилац г. Ј. Поповић прочита решење одборско по предлогу Б. Михаила Сретеновића и другова којим се предлаже, да сет. Димитрију Пут никовићу на име труда и рада око уређења школског музеја, ове лепе и културне тековине нашег удружења, изда 300 дин, ИЕ а усвоји.

Известилац г. Ј. Поповић прочитао је решење одбора по молби г. Милана Ј. Обрадовића о откупу књиге: «Теорија и Цртанка» свију женсвих радова, којим је решено да се понуда с приложеним књигама упути Гл. Одбору, те да је он проучи темељно и ако нађе за сходно прими.

Г. Ђока Ивковић вели: да је књига једанпут била на реферисању код свију учитељица, и да је одбијена, па зато предлаже да се ова понуда опет одбаци. ' “ 8

Г. Петар Никетић вели: да се понуда одбаци.

Председник г. Ј П. Јовановић стави на гласање: прима ли скупштина предлог одбора или не. — Скупштина већином гласова реши да се предлог одбади.

У У А часа цела скушитина на позив п.председника, отишла је на старо гробље. где је извршен помен у цркви палилулској а за тим на гробу учитељског неумрлог добротвора Јована Гавриловића.

На завршетку помена на гробу изговорио је г. Михаило Јовић кратку а депуи дирљиву реч о заслугама учитељског добротвора, на што се скупштина одазвала са: Слава, добротвору учитељске сирочади.

Председник ХУ. Учитељске Скупштине Д. Ј. Путниковић Секретар Тешмап Р. Николић Оверавају : Васа Симић “ К, Т. Андријашевић.