Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ ин 547

Оно, што у последње време чине чешки учитељи за свој сталеж, може бити пример свима учитељима.

Школски закон, који је аустријско царевинско веће издало 1869 год. има једну општу одредбу о платама учитељским, која вели: да плате учитељима треба да су таке, како се они не би морали одавати и пословима другим, него саме позиву свом, и како би могли обдржавати породицу своју према месним приликама и потребама. Но ову одредбу свака је провинција у саборима својим тумачила по свом нахођењу, и у детаљисању школског закона одређивала плате по мишљењу свом. При том, разуме се да у наградама учитељским нису били издашни. Учитељи су до сад више пута подизали глас свој за побољшање материјалног стања свог, обраћали су се посланицима својим (за чије су изборе учитељи много свога рада трошили), па их не чуше; обраћали су се писменим захтевима сабору свом, те им захтеве не уважише. Зато сад иду даље.

Савивали су веће скупове учитељске у разним крајевима, на којима су енергично истицали потребу и правичност да се у плате изједначе са др. државним службеницима, који су им равни по епреми. На скупове ове позивали су и посланике народне, да дођу, да чују жеље учитељске и да реку реч своју. И ови су долазили, често по неколико њих, на скупу је било; али су обично слушали и ћутали, или су од себе давали оно стереотично: „па добро, гледаћемо, видећемо“ · Али чешки учитељи нису на том стали, него иду још даље.

Написали су нарочиту петицију царевинском аустријском већу. Акт је написан на језицима: чешком, пољском, словачком и немачком, па ће се предати посланицима, свих народности. Џетиција та почиње се овим речима:

Високи паревински савете!

Средишни одбори чешких учитељских друштава и то: у краљовству чешком који заступа 119, у маркграфству моравском, који заступа 46, у војводству шлеском, који заступа 5 окружних учитељских друштава, моле да се 5 55 царевинскога закона од 14 маја 1869 г. у првом ставу промени у смислу том, да се плате учитеља и учитељица јавних школа основних и грађанских изравнају с платама ц. к. државних чиновника ХТ, Х и 1Х класе“) који су им по спреми равни.

Даље се у петицији овој наводе разлози на основу којих учитељство ово тражи и примери, која потврђују да су захтеви праведпи. На основу свих тих разлога учитељство чешко тражи да најмања плата учитеља буде 600 форината (око 1400 дин); што ни мало није претеран захтев према ономе каку награду имају други чиновници исте спреме, а посао учитељеки, разуме се да је узвишенији и тежи.

ЏШетицију ову написали су: за средишно чешко друштво учитељско у Чеш кој Адолф Фрунар председник и деловођа Вашљав Бенеш; за средишно друштво у Моравекој Фр. Слажјењик председник и Лудвик Пивода деловођ ; за средишно

чешко учит. друштво у Шлеској Лудвих Шимош председник п Ад. Розсича,, деловођ.

Како ће проћи ова петиција чешких учитеља, видећемо. За сад су изгледи добра.

Моравски учитељи иду корпоративпо од посланика посланику, те им равлажу оправданост и потребу захтева својих. А посланици, како Чеси, тако ин Немци, признају им да су захтеви потпуно оправдани.

# Чиновништво свих струка у Аустрији подељено је у исте класе, са истим платама у свима струкама, само учитељство има засебне класе и повишице.