Učitelj

ЏИ

|

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 561

ХП. САСТАНА ДРЖАН 21. НОВЕМБРА 1898. год.

Били су: подпредседник г. Јова Максимовић, чланови: го Г. Коста Глишић, Ст. У. Ђорђевић, Дим. Соколовић, Раша Митровић, Мих. Сретеновић и Гвозден Јовановић.

1 Чита се записник ХЛ. састанка. Примљен.

ЈЕ

Подпредеедник реферише Гл. Одбору да је добио пишемо, као одговор од г. Мин. Просвете, којим се извештава: да ће Гл. Одбор бити примљен у аудијенцију код Њ. В, Краља Александра п Њ.В. Краља Милана, кад Гл. Одбор дође у Ниш,

Пошто је у седници прочитано писмо подпредседника којим је молио г. Мин. да изради аудијенцију код Њ. В. и одговор Г. министра на ово писмо, Решено је:

Да Гл. Одбор оде у Ниш корпоративно, 24. ов. мес. дневним возом. |

да овај пут пздаће се членовима Гл. Одбора — пз касе Учит. Удружења, на име трошка и подвоза — за одлазак и повратак по 50 педесет дин. У

Гл. Одбор у аудијенцији код Њ. В. Краља Александра изјавиће осећаје поданичке верности учитељства Краљевино Србије, и изјавити благодарност на одпоздраву приликом прве учитељске славе. Тако исто јавиће се и код Њ. В. Краља Милана. После аудијенције код Њ. В. Краља, Гл. Одбор отићиће г. Мин. просвете, те му заблагодарити, што је израдио да Гл. Одбор добије аудијенцију.

Том приликом Главни Одбор изјавиће Г. Мин. и жеље учи-

тељсетва, шта би требало изменити у новом закону 0 „народним школама“ па да њим не буду окрњена права учитељска.

сува Ш. Да би се могле спремити примедбе Гл. Одбора на нови закон о народним школама. Решено је: да се држи нарочита седница 22 ов. мес. у 3 сах. после подне, када ће Гл. Одбор спремити примедбе на нов закони као жеље за поправку, изнети их Г. Министру Просвете.

ТУ. Благајник реферише, да је Надзорни Одбор прегледао биланс

тромесечног рачуна касе Уч. Удружења и да ће Надзорни Одбор известити Гл. Одбор нарочитим писмом о примедбама на рачуне.