Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 689

3. Несвеет. главобоља, неспавање, поглавито пак нервовност у вишим школама су у већој мери развијени, него ли у основној школи. У овим школама код девојака расте чак до 509/,, код дечака пак до 350/), све до почетка зрелости у 13. год., доцније, због знатнијег растења тежине код девојака, опада на 27% а код дечака на 18%/. Код ученица виших девојачких школа, расте слабост у овом веку чак до 609) и смањује се тек у 16 год, 89/) ове деце трпе бесаницу, поглавито с тога, што их родитељи уздржавају од друштва. У овим дечачким школама бев предавања после подне али обавезом гимнастике, креће бе болешљивост између 20 и 809/., док у школама са предавањем и после подне бев гимнастике, расте чак на 799/,; 189/, ових дечака трпе бесаницу !

4. Узроци ових појава налазе сеи у споредним својевољним радовима, које родитељи деци налажу (музика, језици, ручни рад и др.) и у оскудици телесног кретања.

Не сме се говорити: „Деца су у нашим школама слаба, с тога не треба да је похађају“, — него: „Школе изискују од деце сувише много, е тога треба да се претерани материјал смањи“, | б

Штипендија за учитељска педагошка путовања ради проучавања основ. наставе у Шведској. – У Шведској поодавна постоји један нарочити Фонд, из кога се сваке године издаје по 4000 круна на штипендије оним гимназиским наставницима, који желе да штудирају који живи језик у иностранству (Француски, немачки, енглески). Но ових дана поднешен је у шведској екушишини предлог да се одобри 6000 круна годишње, као помоћ и путни трошак оним учи тељима, који желе да чине педагошка путовања ради проучавања основне на: ставе било у својој отаџбини било у иностранству: Данској, Норвешкој, Немачкој и т. д. Поред тога и поједини окрузи почели су да одобравају и уносе у своје годишње буџете извесне суме на исти циљ Једно акционарско друштво које издаје учитељеки часопис и неколико дечјих листова, такође даје сваке године извесну суму на исти циљ. Ово опште интересовање и тежња, да се учитељетву помогне и олакша његов тешки васпитачки посао весели и радује сваког шведског учитеља и даје воље и полета за рад.

Ето како се цени и награђује учитељетво у овој срећној вемљи, која се пре може рачунати у сиромашне, но у богате државе у Европи.

Ј. П.М.

Штокхолмске основне школе на париској изложби 1990-те године. Главни школски одбор свију основ. школа у Штокхолму донео је одлуку, да и штокхолмеке основ. школе буду престављене на светској изложби која ће се држати у Паризу 1900-те године. Школски инспектор је већ поднео и пријаву париском изложбеном одбору за суделовање овд. осн. школа на изложби. На овај циљ главни школ. одбор одобрио је 3000 кр. (4900 дин.) Предвиђено је да на изложби буду престављене 4 групе предмета : а) учебни и писаћи материјал, 6), Слојд ва мушку децу (картонажа, столарство и радови од метала — метал слојд), в) Слојд ва женску децу и г) Школске кујне. У свакој групи биће изложени угледни предмети од намештаја и наставних средстава, као и Фотографије унутрашњег и спољашњег изгледа школских зграда, учионица, школских купатила и школских кујна. Вредност предмета који ће бити изложени прорачуната' је на 2500 круна, а захватаће простор од 60 Сјквом,

Ми ћемо овде у главноме поменути шта, ће из које групе бити изложен):