Učitelj

644. _прОСВЕТНИ ЗАПИСИ

за тај циљ. Да не би тај новац више лежао бесплодан, и да би се још више за то прикупљао, учитељи ву на свом већу израдили правила, за Фонд, која је и школ. одбор усвојпо и г. министар просвете одобрио. Капитал Фонда увећан је приређивањем двеју забава, — од којих је једну приредио општински суд. — прилозима о Св. Сави и уписом у чланство тога дана, када су и правила прочитана и објашњена. — Фонд има сад готовине преко 200 дин.

Неће нико. — У једном забаченом месту у Галицији упразни се недавно учитељеско место са 300 Ф. плате. На ово упражњено место није се хтео пријавити ниједан молитељ, јер нико није рад да полагано умре од глади у оном пустоме месту. Овај ће пример ваљда опоменути надлежне кругове да размисле, да учитељи нису створови осуђени на вечито кукање и немаштину.

Оскудица у учитељима. — „А!]2. Зећи1лефипа“ у једном од последњих бројева пише, како је велика оскудица у учитељима у Поморанекој нарочито по селима, а то све због мале плате.

"Јадно учитељство ма где било на земноме шару прате једне и исте невоље и немаштина. А вар то треба да буде Зашто да и један општински ћата буде боље награђен и осигуран од учитеља 7 :

Одбио одликовање. — Иван Билицки учитељ у Галицији пре краткога времена навршио је пуних 40 година службе, и тада је пензионован. Том приликом одликован је сребрним жрстоњ за заслуге, али је он то одликовање одбио из ових равлога : а) што је учитељство презрено од свију, а влада је била дужна да боље поштује оне, који се жртвују за народни подмладак, јер поред свију оних понижења, што их је као четрдесетогодишњи учитељ претрпео, излишно је било и ово понижење, где се одликује сребрним кретом, а његови поштоваоци су га давно одликовали златним прстеном, па не иде сребрн крет уз златан прстен, и 6) што он као 40 год. учитељ, бар је стекао толико заслуга, колико и ђенерал који је добио 40 битака. И кад таквог ђенерала никад не одликују сребрним крстом, не прима га ни он као 40 год. учитељ.

Јавне Библиотеке. — У Етлеској, Шкотској и Ирској има 350 јавних библиотека ва 5 милиона књига. Сваке године повећава се број читалаца, који годишње износи неколико милиона оба пола. У Аустраљији таквих библиотека има 845 са 1,400.000 књига. У овом Оељланду има 298 библиотека са 880.000 књига, У јужној Африци има 100 библиотека са 800.000 књига. У Канади јавне библиотеке имају 1,500.000 књига. А у Сједињеним Америчким Државама у 1896 години било је 4.020 библиотека са 83 милиона књига. У овај број ушле су богате универзетске књижнипе.

Дар школи у Краљевом Селу. — Начелник окр. тимочког г. Сава Јанковић и начелник срески г. Захарија Хаџи-Арсић, посетили су 4. марта ове године школу у Краљевом Селу и приложили, први двадесет динара, а други десег динара „Школској књижници“ да се за тај новац набаве поучне и корисне књижице.

Овај племенити поступак поменуте господе заслужује сваку хвалу.

Опасна играчка. — До сада смо чешће авраћали пажњу на неке играчке, које мала деца често добијају у своје руке, а сад ћемо да споменемо једну играчку.

3 5