Učitelj

ЊЕ

Да би се та штетна страна варошког живота паралисала, треба: а) навикавати децу на најпростији начин живљења, 6) водити их у поље и шуму, те да у самој природи изучавају њено богатетво и све њене лепоте, и в) учити их да раде какав користан посао.

С СЕ

Злочинство омладине и обавезно похађање школе — Многи мисле, да је поквареност омладине главан извор у обавезном похађању тиколе; пошто долазе у школу и покварена деца; која школски ваздух куже и рђавим примером кваре децу. Да у томе има нечега, нема сумње, али много више потпомаже поквареност омладине тако звано пољађање улица, као што то доказује Француз др. Н. Тваце у „Ееупе рћПашћтгорупе“. Деца која се васпитавају по улицама, јесу на највгоднијем путу к влочинству. Ово зло појављује се поглавито у великим варошима, где је готово немогуће довнати, да ли сва деца у обавезним годинама похађају школу. Тако у самом Паризу 1896 г. од 225.000 деце, дорасле за школу, њих 20.000 и нису похађали школу, — у целој Француској од 5.545.0/0 деце, обавезне за школу, нису похађали школу 600.000. И међу децом која нису похађала школу, нашло се највише влотвора. Тако 1898 г. од робијаша, и ва делу ухваћене деце у Француској, било је 36 од сто бев школеког васпитања.

Да би се то зло уклонило, показује др. Тћине за пример Енглеску, где има нарочитих стражара — тако званих уоу' ђеадеета, — који ходају улицама и купе децу која не иду у школу и друге младе скитнице и предају их занатлиској школи — Тадизча] Већоја — на рачун родитеља или ошштине. — Многе костале државе нису достигли у цивилизацији дотле, колико су Енглези. Ло вељиким варошима бриту сео томе, како ће се похватати тумарајући пеи по улицама, а за децу бев школске наставе још се слабо старају.

Тиме се дошло у Енглеској до тога, да имају много више радних снага, него ли у државама у којима велики број деце остају без школског ваепштања.

Радионица ручног рада. -- У рековачкој основној школи отворена је почетком Фебруара радионица за плетарство. У њој ће учита ђаци Г раз. продужне и П, П] и ГУ рав. основне школе. Ђацима 1 раз. продужних и Пију раз. основних школа предаје се плетење прућем, а са ђацима П раз. покушаће „68 плетење рогова уз рад са дрвцима. Радно је време за ђаке [ рав. продужве школе два сахата сваког правника, а за ђаке основне по два часа недељно. Ра-

„ионица је снабдевена најнужнијим алатом, Највећа је незгода за радионицу.

што нема у довољној количини доброг прућа за рад. Рогова има доста и доброг. Настебћик је Дим. Ј. Стојановић, учитељ Ц раз. који је постављен и за настав:ника Ручног рада.

Продужне школе, — Покрет у корист отварања продужних школа, обухватио је скоро све школе у Левчу. Неке већ месец, а неке и два раде. Радно је време обично празник. Предају се најважнији предмети за сеоску младеж: Српски јевик, Рачун, Поуке из Пољске привреде, а негде и Ручни рад и Поуке о чувању здравља.

Фонд за потпомагање сиромашних ученика-ца сен. школа у Рековцу. — Иницијативом учитеља рековачке осн. школе (срез левачки) установљен је при рековачкој народној школи Фонд за потпомагање сиромашних ученика-ца 'осн, школа. „Још од пре неколико година прикупљена је извесна сумица новаца