Učitelj

710 - РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

н чупкајући га по мало да говори: „Плетем, предем, везем, ткам, перем, шијем“, итд. па ће му после сваки тај посао ићи од руке и лако ће га научити.

„Ваља се“ мати седме вечери (по порођају) да чува своје дете, јер те вечери обилно долазе „суђенице“, које ће му срећу оделити.

Сваки комшика, с којом је породиља била у лепом житку, сматра за своју дужност, да породиљи што пре пошље повојницу. А ако би дете прошло без повојнице, онда верују, да се дотично дете неће оженити, односно удати. [да ово постоји у овом крају прича, како једна девојка није могла донде да се уда, док јој нису направили повојницу (у 20. години).

Кад дете извади зуб (при мењању) „ваља се“ да га да псету, те да га поједе, говорећи три пута: „Код тебе стари, код мене нови“, па ће да му никну лепи зуби.

Кад дете исече нокте на прстима, онда се „ваља“ да их мете у недра, па неће скоро друга да му израсту.

„Не ваља“ дете да се шиша и измива у среду, петак, недељу и празник, јер ће да га боли глава и да му опада коса.

„Не ваља“ деца на Божић да једу орахе, јер ће да пате од крајника. — Тако исто „не ваља“ деца на Божић да се бију, јер ће да им изилазе чирови. |

„Не ваља се“ деца да пију воду преко руке, јер ће да добију далак. —

„Не ваља“ деца да се подгвирују (гледају испод кракова), јер ће после да болују.

„Не ваља“ дете да иде натрашке, јер му се тада радују ђаволи, а плачу анђели. | 4 |

Увек кад мати повије дете „ваља се“ да га мадо потегли за уво или нос и да му шаком направи (у ваздуху) врет над лицем, па да уснама цуцукне, као да љуби ваздух. — Ово се тако ваља ради здравља и напретка дечијег.

Кад која мати хоће да понесе дете са собом при идењу на сабор, славу, свадбу или др., онда „ваља“ да дете мало намрчи по челу. Ово „ваља“ нарочито ако јој је дете лепо и напредно, те да га не би тамо урочили, _

Малом детету кад пође „ваља“ мати да умеси поступницу (п0гачицу од пшеничног брашна) на коју „ваља“ да мете алат од три заната и све то да му пружи, па за који се алат дете прво маши оно ће и бити (тј. тај занатлија).

Сватда на Божић „ваља“ прво да се омрсе женска деца, па ће се патити женска стока; у противном и мушка.