Učitelj

ИЗ НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 711

Крмељива деца „ваља“ пре сунца да се умију под кокошињим седалом, па их неће крмељи више сналазити.

Да би се мада деца обезбедила од „злих очију“ (урока), а и иначе, да би била здрава и напредна „ваља се“ свагда да носе поред себе, у тканици ушивену, „амајлију“, у коју спада: три чешља бела лука, једна ситна (сребрна) пара, коренчић од здравца, чувар куће, омилена и одолена, мали дрвени крстић од црног глога, мало воска од божићне свеће, мало соли, тамњана и божићњег квасца, једно влакно од очеве п мајчине косе пли по један нокат са очевог или мајчиног прста, змијина кошуљица, биљчица од неприм калема, и др. Ну овај састав „амајлије“ није код свију подједнак нити се свуда ушива у тканице. Код неких сам видео, дато и још којешта ушију у малу платнену кесицу, коју привежу за црвен кончић, од четвртог урежњака, и носе увек обешену о врату. — Исто тако, да би се деца сачувала од какве болести „ваља“ да носе под ложено у опанку кожу од побаченог решета, и да се намажу пспод ушију катраном.

Да се учини коме, да му се деца не држе „ваља“ испод кућ. њег прага, да му се закопају пет мртвачких свећа без станила.

Ако се мало дете умокри за време купања „ваља“ да га мати запоји оном мокраћом. Ово се „ваља“ ради здравља детињег.

„Ваља се“ малу децу на покладе намазати свуд по телу (а нарочито по прсима п табанима) белим луком, да их не би појеле вештице.

„Не ваља“ мати да дува своје дете по лицу и темену. јер ће дете да има „бубе“ по глави. | Како се „бубе“ истерују, види напред!

Детету „ваља“ дати да једе хлеб из циганске торбе, па ће брзо да проговори. — За исту ствар каде дете на љуску од чегртаљке са воденичког камена.

„Не ваља“ деца да се пљују, јер ће добити пљугавице по лицу пи глави. — Због истог узрока „не ваља“ деца да мрсе среду, петак, и у посте.

„Не ваља се“ с малим дететом много алакати (забављати се — играти се), јер после неће на миру да спава (опет због „злих очију“).

„Не ваља“ ако мало дете непрестано подиже главу из колевке, јер слути, да се п друго неће забавити.

Мушкој деци „ваља“ одсечене пупкове увек заједно држати, те да се не би, после кад порасту велики, делио један од другога.

„Ваља“ мало дете први пут да обуче кошуљицу свога стари. јег брата пли сестре, па ће се после лепо слагати.

49%