Učitelj

ИЗ НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 57

Пилала, гуса. Одрасла деца често пута ухвате једне друго ноктима (палцем и кажипрстом) за кожу од надланице, па тако подижући и спуштајући руке, певају сви на глас:

„Пипала, гусала,

На виле, на куле,

На растове иверчице,

На борове шишарице,

Лет маро, лет, лет, лет....

Кад ово последње кажу, онда сви отпусте руке, п рукама подражавају тичијем лету. |

15. новембра 1897 године

" Пољна. Прикупио

Ст. М. Мијатовић учитељ

Како се изводи данас, а како би требало изводити партију о гласовима у „Уводним веџбањима за читање“, или основа за Нови Буквар.

(НАСТАВАК)

ж о ж

Неоспорна је истина која барем донекле није страна ни нашим ни светским методичарима: да деца, т. ј. почетници доласком својим у школу доносе собом готове, махом доста нејасне а где када и прилично нечисте појмове о многим гласовима“); али је исто тако непобитан Факат и то: да овај Богом дани дарак није никада и ни од кога експлоатисав онако, како се у истини може и треба, да вЕепдоатише, па да се на тај начин извуче велика корист од овога

иначе малога дарка Божјег, који — узгред буди речено — потпомогнут овом другом непобитном истином: да се и путем подражавања могу стварати појмови 0 гласовима — и чини базу новога

синтетичко-аналитичког метода.

#) Ко је од светских педагога најпре открио ову истину, тешко је погодити, ако се тј. не припише ово звезди прве величине — Амосу Коменском. —- Али да је у Стефани-у нашла себи великога но не и довољно вештога поборника — преко овога Факта можемо, чини нам се, слободно ћутке прећи.