Učitelj

368 _ РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

представе претреву и испитају у погледу њихове сродности и еличности с новим представама, с новим знањем које има да се предаје. Све што ученик може знати из свога личног искуства, или што је раније у настави научио, то се мора поновити и освежити, изазвати у свест, допунити и исправити, да би могло послужити као јака потпора или помоћ за разумевање онога што је ново. Овака радња зове се анализа пли припрема. Утицај анализе показује се пре свега у напрегнутости духа, у пажњи и у веселој саморадњи ученичкој. Ученик се радује што може у ризници свога сопственог искуства да нађе подесну грађу за разумевање нечега што је ново, и што му је страно и дотле непознато било. При овоме послу треба, лобро пазити да се не чине таква посматрања и не изазивају у свест такве мисли, које ни у каквој вези не стоје с оним предметом, који је постављен као циљ у настави. (н. пр. има да се предаје о последњим данима Христовим у Јерусалиму, а оно место о томе да се говори, отишло се у предавању на Мојсија, на Мухамеда, на разне народности итд.).

Све што је битно и важно треба у анализи одвојити од онога што је споредно и без вредности. Оно што је несигурно и неутврђено, треба објаснити и утврдити, па у целину скупити, да би тако сређено стање било епособно за схваћање нове наставне грађе. У анализи ради. се наравно по.,овоме начину само онда, кадје у настави питање о таквој грађи, која је до извесног ступња мање. више позната свима ученицима или великој већини. Анализе, дакле, може бити онда кад у већине ученика има сродних представа о нечему. На овај начин ствара се у духу ученичком најбоље расположење за примање новог

наставног градива. Ако нема ове припреме, онда се ученик креће као слеп, или као окат с везаним очима, и лута тамо и овамо у намери да се приближи постављеном циљу.