Učitelj

Права осигураника.

Чл, 58, Наследници умрлог члана или они које је завештајем огласио, имају права на помоћ од 8000 дин. у сребру после годину дана, ако је умрли члан поред улиснине платио бар једногодишњи улог.

На случај да који осигуравик умре раније, вратиће се наследницима његовим уложени новац осем уписнине.

Чл. 59. Одмах после смрти умрлог члана поднеће његови наследници Управи Фонда:

а) Умрло писмо;

6) Венчано писмо;

в) Крштена писма осигураникове деце;

г) Уверење општинске власти, да је подносилац докумената пунолетни наследник, домаћица покојникова, или старалац масе.

,

Чл, 60. На основу поднетих докумената Управа Фонда отвара, извештај осигураников ако га има, и по донесеном решењу исплаћује наследницима обезбеђену суму новаца, најдаље у року од 30 дана.

Чх. 61. Шраво на обезбеђену суму не губи осигураник, који спречен војном дужношћу не може уредно плаћати улог. Ну са. престанком вршења, војне дужности, дужан је најдаље у року од. 3 месеца измирити своју обавезу. ј

Чл, 62. Ако који осигураник у вршењу војне дужности умре“ или погине, наследницима његовим исплатиће се обезбеђени новац, са одбитком суме коју није уложио на време,

Дужност је сваког осигураника да свој одлазак на војну дужност достави писмено Управи Фонда.

Чл. 63. Не губе право на помоћ ни наследници умно оболелор члана. У колико се могу применити одредбе чл. 61 и 62 вреде и за њих. Ну ако се такав осигураник лекарском комисијом огласи за стално болесног, наследницима се исплаћује обезбеђена сума, са одбитком новца који није уложио на време.

Чл. 64. Стечено право на обезбеђење не може се заложити, на другог пренети, забраном обуставити, нити га учитељска скупштина може одузети и променом ових правила.

Чл. 65. Право на обезбеђену суму губи овигураник, који не“ испуњава одредбе чл. 58, 58 и 56 ових правила.