Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ , 948

Племенити учитељски добротвор. — Рг. Рпбу лекару Аусбаху предао је сав свој уштеђени новац који је уложио у државне папире: „Баварском заводу за учитељску сирочад“. Сума новца износи на 80.000 марака, и доноси 3 од сто годишње интереса. По жељи његовој само ће се интерес трошити на. одређени циљ. Ру. Тлих је и сам учитељска, сирота, па зна, са каквим све мукама

и невољама они имају да боре за опстанак свој.

Није само школа крива. — Лекари у Келну који редовно врше преглед над школском децом дошли су до закључка да није увек школа крива што су деца: шкрофулозна, анемична, искривљене кичме, кратковида ит. д. него да многа деца доносе од кућа те болести, — дакле да су пре него што ву и пошла. у школу, боловала од истих болести. А разуме се да им није пријатан загушљив им покварен школски ваздух.

Свла место свечаних годишњих испита уведена ву у основним општинским школама у Берлину. Та ће се ебла држати од 5—8 сах, по подне обично за три разреда са по пола сахата. Тиме се хоће да се родитељима да прилика

да се упознају са-животом и радом школским. Поеле тога држе се предавања родитељима.

Ручни рад у Швајцарској у 1896] школ. години уведен је у 30 места. У Цириху је било 138 одељења са 2120 ученика. У Берну 58 одељења са 568 ученика с Учитеља ручног рада било је 127, који за тај рад добијају годишње хонорара 21525 Фр.

Курсеви за женскиње. — Поред разних курсова за женекиње у Русији основали су од јануара ове године и курс трговачки, „Варшавски Лневник“ до=носи, да је у томе новоме курсу уписано већ 20 слушалаца женекиња од 14—25 година, и то већином оних, које служе при равним магазинима и фабрикама. На тим курсевима предају се ови предмети: трговачка рачуница, књиговодетво, трговачка коресподенција, језици: Француски и немачки, Школарина је 80 рубаља. годишње, а за јевике се плаћа по 10 рубаља — по избору. Пошто женскиње: врло уредно походи предавања, то ће се од идуће године проширити програм наставни.

УППЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ХХЛ. СОАОСТАНАВ држан 24. фебруара 1899. године Били су: подпредседник г. Јован Максимовић, чланови: г.г.

Коста Глишић, Ст. У. Ђорђевић, Дим. Соколовић, Раша Митровић, Мих. Сретеновић пи Гвозден Јовановић.