Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ.

ако иото умрла је ту скоро у Одеси удовица Е. И. Николајева која је већи део свога великог имања оставила народним школама у Одеси. Распоред и старање о томе вавештају оставила је бризи и савести градоначелника одескога грофа Шувалова и управника града Одесе Зеленога.

Заразне хартије. — Под заразне хартије бактеоролози с игијенског гледишта подводе и књиге, банке и берзанске хартије које у промету прелазе из руке у руку и тако преносе и распростиру заразу. У неким местима не само државне власти него и удружења увидели су опасност преношења заразе овим путем и предузели су мере, да то спрече. Тако, бриселека банка системски подвргава дозинфекцији све књиге и хартије у своме ресору, било да их прима или издаје, а и сам новац даје тако. За тај посао има при банци нарочито одељење у коме се све хартије и књиге излажу неколико часова пари из разних хемијских: састојака, и премда та процедура веома отежава мавипулацију банчину и изазива, повику, опет се у банци слабо на то осврћу и раде п даље савесно свој посао. Енглеске банке опет уништавају старе банке а издају нове на њихова моста. Сличне мере предузимају се и по библиотекама и читаоницама. У Енглеској су већ усавршили на овај начин дезинфекцију хартија и књига.

Не би ли се и у нас тако што могло извести 2

Кајирски универзитет је стари, знаменити и богати виши научни завод мухамедански. Благодарећи богатим легатима приложеним од појединаца, он не само што не потребује никаквих издатака од стране државе, него је у положају да даје стан и храну својим васпитаницима којих често достиже број до 10.000. Свакога дана разда се студентима 830.00) хлебова, а у осталом то им је и сва. храна. Посетиоци Ел-Хазара — читамо у извешћу једнога Белгијанца — су разних народности; тамо је лако срести Јермене, Курде, Сирце, Албанце, Триполистанце, Македонце, Бедуине из Арапске и Горњег Египта. Само се по себи разуме, да се у Кајирском универзитету предаје не само целокупна мухамеданска премудрост, него је и европским наукама дато такође мало места. Аудиторије тамо не постоје; у једној великој сали сваки професор скупи око себе своје ученике. Седе сви по поду. У побочним салама и коридорима иста је слика; у средини учитељ предаје, а около седећи ученици пажљиво слушају. Допуштено. је Ттосећивање универзе пиекључиво мухамеданцима. Свака народност има своју солствену библиотеку смештену у засебним одајама. Спавају по поду на модродима, а и раде такође на поду. Младићи који сврше универзитет враћају се у своју отаџбину и постају: судије, лекари, духовници и чиновници.

Изложба светска у Паризу биће идуће 1900. године. На њој ће бити заступљене потпуно све Француске школе: државне и приватне, које већином стоје под надзором црквених редова. Ново основано друштво: ,,Ав8восјавћо гепекаје де Та Ркеззе де р Епзеспетенје приредиће изложбу педагошких Часопива. . Чланови тога друштва даваће за време изложбе посетиоцима потребне извештаје.

Стогодишњина Пушкинова. — 26. маја ове године навршило се сто година од рођења овога ђенијалног руског песника. Братска нам Русија најсвечаније је прославила овај дан, и код нас је овде у Београду даван помен у Саборној цркви на коме је присуствовао велики број овд. грађанства. Многи су се и депешама јавили.