Učitelj

434 РАСИРАВЕ И ЧЛАНЦИ

њем и одбијањем, све им је досадно, „проиграли своје“ као што се каже у тој прилици. То су најодвратнији људи на свету, људи пресићени у уживањима и затупљених осећања. Досада у сваком уживању, па чак и досада на сам живот — јесте последица, тога. Ви знате, како по који од тих људи у добрим приликама живота чак и самоубиство изврши, само да би се опростио досаде: живот не беше у стању, да им још што пружи.

Ми се можемо радовати, што је код нас у Србији и тих уживача и тих самоубистава мање, него ли на „просвећеном“ западу. На западу је тога много више, а у томе је до сада Саксонска давала по статистичким подацима највећи број. Велики део тих несрећника је из кола младих људи, који су пли да би се опростили бруке или из недостатка средстава за живот, која прогуташе уживања, или на послетку из пресићености и одвратности према животу, дошли на ту страховиту мисао, да сами себи одузму живот.

Видели смо, како је уживање јако распрострањено ни како штетно утиче. Историја нас учи, да су се моћне нације слабиле неограниченим уживањима, и да су с тога допадале шака других суровијих и снажнијих народа. (С тога васпитачи имају озбиљну дужност, да младо поколење свим силама задржавају од путева, који воде уживањима. Пошто је уживање у опште тако распрострањено, то из тога можемо изве-

_сти, да је наше васпитање много допринело, да се тај порок развије и распространи. Надам се, да сам Вас могао уверити, како многи васпитачи поред све добре воље да дете добро васпитају, ни мало по мало навикавају дете па сваковрена уживања. Не само да неби било, неразумно, него би било достојно човека, ако би и овде као и код других времених трехова јавно признали и наше суделовање, али ако будемо и свесни, како нам је Бог дао моћи, којом треба да се боримо тротиву тог зла бар у нашој најближој околини.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

——— --—ввефиве -———