Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ : 487

односно боја, јер као што је повнато риротски ћилими обично имају првено поље на коме су изведене разне шаре Сад су чињене пробе да поље буде друкчије, жућкасто, пепељасто, плаво ит д. Тако исто оживљене су и многе старе мустре (шаре) кбје су се у новије доба биле већ изгубиле, једва су се очувале код неких врдд старих ћилимова с којих су сада препочете, Многи су ћилими рађени и по поруџбини као и по шарама, које је компоновао г. Ђока Миловановић наш познати. уметник. .

У опште наше ћилимарство биће на изложби лепо представљено, чему се ми можемо само од српа радовати.

Видели смо још и једну другу новину спремљену ва париску изложбу. То је дивно, укусно и вештачки израђени орман, или правије рећи мали павиљон, у коме ће бити изложене мустре и пробе нашега дувана и наше дуванске прерађевине у опште. Тај павиљон рађен је ва наш монспол дувана, а радио га је наш познати вештачки столар г. Световар М. Влајковић, Цео је павиљон израђен од лепога растовог дррета, а шаре и сва орнаментика па њему ивведена је по нашим старинским српским п византијским угледима. Тако н пр. оглавље на стубовима (Капи : тели) израђени су по угледању на проворске стубиће у Студеници. По угловима стоје лепо изрезани орлови е нашега грба, а на врху павиљона шири крила велики, поносни царски орао, што се све веома лепо иадаје и пажњу привлачи. Цео се павиљон расклапа на ситне делове, те ће бити згодан за пренос до Париза, где ће се опет склопити До сада је овај џавиљон био изложен у авлији монопола дувана. Цела је израда красна и вештачка и њен творац г. Влајковић поново је овим засведочио да је истински мајстор у своме послу. У павиљону изложене су све врсте“ дувана што их израђује наш монопол и то у равним облицима, почињући од дењкова и дуванских листова, па завршујући најфинијим цигаретама. Њ. Вел, Краљ е Њ. Вел. Краљем Оцем одликовали су ову малу изложбу својом високом пажњом и посетом. |

Фе

УЧИТЕЉСКИ ЗБОРОВИ

5 =

| 1.

Ваљевски збор.

Предеедник, г. Мих. Д. Максимовић учит. из Бранковине ; шпредседник, Никола Р. Јевтић учит. из Лесковица; благајник, г. Мила Јосиповићева учит из Ваљева; пословођа, Јулијана Милосављевићева учит. из Ваљева; чланови управе: Љубомир Селаковић уч. из Ваљева: Живојин Токовић из Драчића и Риста Јањушевић из Поћуте.

12: Шабачки збор.

Председник, Никола Дамњановић; ппредседник, Драга В: Џизићкаг. благајник, Љубомир Марковић; поеловођа, г. Лепосава Ђ. Петрови| ћева; чланови управе: г. г. Милутин Савићи Павле Беловуковић..