Učitelj

486 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

комисије, саветују се у свима важнијим случајевима; 8, школски лекар станује увек: бливо школе и добија ва сваку поједину колу годишње по 500 марака хонорара.

Међународна игијенска изложба за жене. Крајем 1900. године отвориће“

. се у Петрограду изложба предмета, који се тичу жена и унапређења њихова здравља.

Покровитељка је ивложбе велика кнегиња Евђенија Максимилијанова Олденбуршка..

Изложбу приређује петроградско друштво за чување здравља жена, а на челу му

је својом заувимљивошћу за све хуманитарне циљеве далеко позната, госпођа Марија, Михапловна. Главни ће предмет изложбе бити нормално женско: одело.

Каталог нариске изложбе има 30 свевака. По том каталогу има 76 000 из-лагача, од којих су 26.000 из Француске, а 50.000 из осталих држава. Када се узму у обзир и привремени излагачи, онда је њихов број 100.000, виштне него на изложби. од 1889. године ва 87.000 излагача,

Свенаучиште за женскиње у Москви. Намеравају да у Москви оенују свенаучиште за женекиње, Пре неког времена умро је у овоме граду велики трговац Асгтрастов, који је оставио три милиона рубаља на женско свенаучиште, Минисво просвете пристало је у начелу на ту намеру. То ће свенаучиште имгти одсеке: медецински, математички и природњачки.

Нијанство у руским школама. Неки руски листови јављају о једном врло. ружном обичају ђачких родитељи — давању ракије деци. Родитељи ти имају обичај говорити, како мало ракије пред јело ништа неће деци нахудити и т ко се мало по мало пијанство код деце школске тако укоренило, да је многима пало у очи, те је друштво за сузбијање пијанства обратидо на ту жалосну појаву своју озбиљну пажњу. Оно се обрати на петроградске школске лекаре и ту тек довнаде за ужасне ствари, нарочито у општинским школама. Код неке деце нађоше потпуну заглупелост и апатију. Пијући редовно ракију, деца патшне од хроничне спаваћивости, нека добише велику болест, од које ће патити целога века. Деца су се толико навикла на ракију, да је све више и више траже и пију. У унутрашњости је јозн горе. Један професор Казанског свенаучпшта утврдио је, да су од 27 ђака. основне школе, њих 19 пијанице, а од 21 гимнависте, њих 10 одано је пијанству.. Петроградски лекар Д-р Скажински вели, да је пијанство јако распрострто у девојачким школама. У једној таквој школи од њих 30 ученица њих 26 су биле пијане.

_ да нариску излозкбу. И Србија ће учествовати у знаменитој париској изложби, и већ се спремају ва одашиљање разни предмети намењени овоме вадатку. Међутим, пре но што буде одаслан један део изложбених предмета стављен је нашој публици на углед. Тако н. пр. већ од неколико дана у Коларчеторој пивници" _ивложени су ћилими одређени за париску изложбу. Ми емо имали прилике да их. видимо и е радошћу можемо јавити, да смо наишли на многе веома лепе примерке. Ћилими су махом пиротека израда, али их има им других са разних крајева Србије. У излагању ћилимова узима учешће и наша лесковачка ћилимарска Фабрика, која, бем других послова има и ћилимова израђених по угледању на персијске чупаве ћилиме. Од те врсте овде је ивложен за сада само један. комад, али он је збиљадиван, израда је ванредна, а боје изврене; мека површина овога ћилима тако се прелива да изгледа, као да је од „свиле, а не од вуне. Како сазнајемо. оваких "нерсијских ћилимова ивложиће Фабрика више, и ако је ва сада само један послала, јер“ у ошште сви ови изложени ћилими, само су тек један део од оне количине ћили– мова, која ће у Париз бити послава. Код пиротских ћилима има и нових типова,