Učitelj

944 | = РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

обећавајући својим следбеницима никаква земаљска блага и насладе, а још мање тражећи од њих да ју шире мачем и огњем, него сасвим противним средствима: љубављу. добрим и Богу угодним делима, као најјачим жигом пороку и најуседљивијим доказом врлине.

Поштовање Бога важност истог, врсте Богопоштовања: Молитва, и Богослужење, поштовање храма и светињау њему, Празници, пост, пригодни начини јавног поштовања Бога: исповедање вере, заклетва, потреба и важност заклетве, услови правизне заклетве; завети; поштовање светих у опште и појединце, греси противни поштовању. Бога, еве је јасно обележено и потребним примерима снабдевено.

ЈИ општим дужностима тришћанина, према себи, самоме, истакнута је на првом дужност познавања себе самог, као најважнија, јер још у старим временима постојало је начело: да је познање самога себе почетак мудрости и темељ моралном животу. Писац је у лепим примерима навео како се долази до самопознања. На другом месту у опште дужности долази: уважавање себе, смерност, самопрегорење и трпељивост; свака од озих дужности веома је лепо опртана и лепим примерима као потребна доказана.

(Свршиће се)

У слободним часовима. Књига за младеж. Спремио Ж. (0. Дачић, Београд. Штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије. На 8, стр 95. Цена 0:80 дин.

Одговарајући Мостарској „Зори“ на питање! „Шта мисли о „књигама за децу 2“ један млади господин рече: да ву у нас књиге за децу такве, да деца не налазе у њима ни поуке ни лепе забаве. Не сећамо се тачно речи његових, али се хтела исказати мисао коју „иенисаесмо. :

Има места овом прекору, али онолика оштрина је претерана. , "Ми чак верујемо да сам онај, који такав суд изриче о књигама за" децу, не мисли онако како говори, или говори тако не познајући баш оних књига које оцењује. Последњих година пошло се у нави у том „погледу напред. Већ се сада може саставити лепа збирчица бољих „књига за децу.

Пре би се, како се нама чини, могло пребацити нашој интелитенцији што не даје деци већи број књига. Деца наша читају, они воле књигу. Ако им не дате лепу, корисну књигу, они ће читати