Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ · 495

шта дохвате, од тога треба чувати децу, томе треба да поклоне пажњу осим родитеља и сви они којима је на срцу напредак наше омладине.

да последњих 1—8 месеци нису изишле 2—3 књижице за децу, Пред крај школске године појави се по која нова књига. И то су готово искњучно књиге намењене ученицима основних школа. За ученике средњих школа готово се никои не брине. Они читају, поред оних књига које се намењују основној школи, и такве књиге које не могу ра: зумети, често и оне које ће им донети више штете него користи.

Треба за децу спремити шта ће да читају. Ваља им пружити чешће нову књигу, а наравно да та књига треба и да је поучна и интересантна.

Господину Дачићу није ово пр: књига за децу. Он је рано још ђаком, отпочео радити на дечјој књижевности. Напуштајући свој лист „дбирку“ који је уређиван обзиром на потребе средњо-школске омладине, он отпочиње серију књига за децу. Напредак му је опет намењен поглавито гим-азиским ученицима. А овом књигом Ј слободним часовима т. Дачић је желео ухватита средину: да књига будеи за ученике старијих разреди основних шкода и за учечике млађих разреда гредњих школа.

Истина је да у том случају књига има више читалаца, даће се и распродати лакше. Али је такву књигу теже саставити. Ево баш у овој књизи г. Дачићевој има понешто за малу децу за 1. и И, разр. сен. школе, а нешто опет што ће премашати снагу ученика ћи Ц. разр. гимназије.

Да мало разгледамо садржину књиге.

Од седам уметничких песама, колико их има у овој књизи, ми бисмо рекли да би три могле бити замењене другим песмама Нешто јој смета п Ништа није на одмет: то су песме које могу поднети за „Невен“ или за „Зорицу“, да их читају ученици, боље ученице, 1. разреда. Јутро долази у ред слабијих песама Ненадовићевих.

Највише је места заузео у овој књизи чланак О псима (стр 19—89). Пас је дониста веома корисна домаћа животиња, .веран је своме господару, има много прича, у којима се истиче разум и вервост пса. Али, нама се опет чини, да није било потребе говорити о псу више него о великим људима и о славним јунацима, који нађоше помена у овој књизи.

Чланак ЈШта све могу вредне руке написан је тешким стилом. Ручни рад је новина у нашој школи, и као што се ми у опште лако одушевљавамо за све што је ново, тако — бој се — и Ручном раду дајемо одвећ велику важност, Да се само не пребацимо !