Učitelj

496 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Онаква браћа као што су Стеван и Милан у причи Браћа нама. се не свиде. Оно као да нису типови из живота, него измишљени, само да се деци изнесу за углед два брата, који веома воле један другога. —

Бајке и гатке, како се нама чини, не утичу на васпитање онако како се некад мислило. Као народне умотворине, као производе усмене књижевности народне треба да их познају они који се баве изучавањем књижевности. Њих ваља да читају ђаци у вишим разредима средњих школа. Према томе, мислимо да је Необична цевка могла изостати из ове збирке. НА

Могло се наћи јачих и лешших разлога за чувања птица од ених што су употребљени у причици Странац, и птице.

Ни садржином ни каквом ванредном лепотом не одликује се песма Краљевић Марко и соко. Могла је место ње доћи друга, лепша од ње.

Између осталих прилога у овој књижици истичу се Поуке о гдрављу. Ту су прибрани лели савети за децу о чувању здравља, само бојимо се да те поуке нису збијене. Леп је задатак: Ко ће погодити.

Господин Дачић има потежак стил. Језик му је чист. Држимо ха ће бити случајне грешке: „Нађе цевку, али на њу још мало конца!“ „Зажали, што је га снага издалаг“ Реч Мијајло може се без штете по правилност писати, како се и изговара: Михаило. Тако је понегде писао и г. Дачић.

Техничка израда заслужује похвалу. Мало је нејасна слика: Из радионице за ручни рад, а стару слику Кнез Михало прима од Турака градове у Србији није требало уносити, јер и по композицији и по ликовима одаје невешта сликара.

Закључак је: Наша деца наћи ће у овој књизи и поуке и забаве, п с тога је препоручујемо.

Лаз.