Učitelj

558 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

пуштати учитеље, надзиравати све приватне школе у своме кругу, а води надзор и над наставом у породици. Епископи су или њихови заменици посредници између школских већа и централне школске власти. Они одобравају решења школског одбора и подносе сваке године извештај министарству просвете и прквених послова, у коме износе стање наставе у школама своје дијецезе, а тако исто чине и предлоге ако их буду имали. Школски је надзорник државни чиновник. Он обилази школе у одређено време и подноси извештај епископу о ономе што је приметио неупутно, и чини предлоге, како да се то поправи. Он нема извршне власти. Главна управа је у рукама министра просвете уз кога постоји од 1864. године засебан одбор који се брине искључиво о основним школама.

У Норвешкој је нешто друкчија основа. Епископ у школском већу има само саветујући глав, само у црквеним пословима има пуну власт. Школско веће састављају: свештеник, један одборник општински, учитељ, учитељица и изабрани чланови, од којих су бар једна четвртина родитељи деце која дотичну школу похађају. Решења се доносе већином гласова, а може их радити кад је присутна поло"вина чланова. Аутономија је као и у Шведској велика, и главна централна управа само контролише приходе и расходе. Над школским већем стоји школски савет састављен само од учитеља и учитељица којих је највише 60. Њихова је задаћа да школама управљају у толико, у колико се тиче казни у школи и питања наставе.

Освовну школу дужна су похађати деца од 7 — 14. године. Врло је велика реткост да неко дете буде ослобођено од похађања јавне школе једну или две године. Онај који је ослобођен за годину дана, дужан је на крају школске године полагати испит пред школским већем. Ако такав ученик не покаже довољан успех, мора идуће године | походити јавну школу. :

Сиромаштво није разлог за ослобођење школе, али опет за то „свако сиромашно дете добија све школеке потребе од дотичне школ- 4 ске општине. Неуредно похођење школе казни се први пут опоменом и новчаном казном од 1—95 круна. Не помогне ли то, тада се узме | дете од немарних родитеља и да се другоме који води најбрижљивије старање у свему, трошак око тога подноси немарљив родитељ. "Вбог оваког озбиљног начина надзиравања врло ретки су случајеви изостајања деце од школе, а то се најбоље може видети из ове таблице. —

Од 100 ученика у Шведској било је:

92, 60, у јавним школама,

8, 2%/, обучавано је код куће.