Učitelj

Школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 559

2, 009, походило је приватне школе. 1, 809 није у опште похађало никакву школу и 0, 40%, није могло учити због болести.

Године 1897. походило је у Христијанији:

17, 159 деце јавну школу;

21, 989, деце ишло је у приват. школе или су учили код куће, а само

0, 32%, деце није ишло у школу.

По извештајг војног министарства били су 1896. год. тако исто повољни резултати, јер од 100 регрута нису знали читати само О а 1,63%, Који нису знали писати. Сада је тај проценат спао на само 0,12%, док у Белгији је тај проценат 149, а у Енглеској пој. Централна школска управа и ако има у обема земљама веома пространу власт, ипак се обзире увек само на месне прилике, а тако исто увек усваја предлоге и савете које му шаљу школска већа.

Школска година траје 8 месеци са 5—6 часова дневно. Из овог наставног плана видиће се колико часова има који наставни обавезни предмет:

Наука хришћанска има недељно. 5 часова,

Шведски или норвешки језик има недељно 8—10. ,

Рачун е књиговодством . - 83—4 :

- Појмови основни из геометр. , - 1—2 = Географија, . 5 : а Народна историја, . ЋЕ 2 Природна историја и игијена , . 2-8 »

ртање . “ 2 » Ручни рад : - 4 "

Гимнастика и Певање такође се предају.

Ово је наставни план у ошите, али се он мења према узрасту дечјем. Очигледна настава одавно је уређена и налази ее на високом ступњу, снабдевена је свим могућим училима и срествима.

Закон школски предвидео је и то, да где је год могуће буду уређени и угледни школски вртови у којима ће се неговати и цвеће које тамо јако цене и много негују. У тим вртовима дужна су деца научити бар прве појмове из ратарства. Колико је пак лепо и ретко биље тамо распрострто сведочи и тај Факт, да чак и код Лапладеза, има цвећа које они негују ретком љубављу и стрпљивошћу. Сваки

од њих има бар по један цвет који свим могућим начином чува од мраза и зиме.

Учитељи и учитељице спремају се у учитељеким школама четири године. Наставне основне за учитељске школе у обе ове земље сли-