Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 655

„Дралт друже,

Ово ми је 24-та година учитељевања. Од 15. октобра пр. год. радим у две врло везгодне учионице, 4 разреда и 94 ђака,

Никада у овакој тешкоћи нарочито новчаној нисам био. А најтеже ми је било, кад сам у фебруару отешао код порезника и тражио да ми се да мало аконто за јануар, а он ми рече: „Почекај док дође пошта па ако има одобрење даћу“. И кад после подне одем, он ми прочита акт, да се свима чиновницима и влужитељима изда сва плата, стангрина и дијурна, осим учитеља.

Од овога још ми је теже било-кад сам тражио на Велику Суботу 8 априла Кад сам на Бели Петак упитао г. Милана учитеља у Бревовцу: Што не дође на калемарски курс у Н..., он ми рече: Како ћу доћи без паре, нисам примио плату ни за јанџир.“ Оплаках, рекох му збогом и одох те увех 60 дин, на зајам из штедионице. - ЕН.

НВ. За јануар сам премио плату, али пореза наплаћена до моја.

Ми имамо уверења да г. министар просвете све чини да учитељи уредно добивају плату, али се ипак дешавају случајеви да учитељи не добивају на време своју плату, с тога би учтиво молили надлежне да настану што живље, да се плата у нтељима издаје тачно 26. јер им од тога вависи оцетанак.

Залуду ће бити све, кад је учитељ гладан, а гладног човека ништа не може покренути на рад.

Пољопривредна предавања. — Друштво Пољопривредно у Београду предузело је нив корисних поучних популарних предавања из разних области пољопривреде. Њих држе у згради истог друштва поједини стручњаци. Ивмеђу осталих предавања држао је 25. марта ове године и предавање „Ив Свиларства“ г. Ба. Тодоровић. Озушалаца је било осталих мало, осим приличног броја учитеља-ца из Београда. Сваки посетилац је добио по једну књижицу о гајењу свилене бубе аг. Тодоровић није о томе говорио јер је већини слушалаца то гајење повнато, него је говорио о развитку свиларства у опште, а на по се у нас, том приликом говорио _ је и о повластичарима у нас пређашњим и садашњим, разним комисијама и њиховим предлозима па чак и Формалним законима које су те комисије израђивале где је неизбежно дошао и „инспектор“ министарства у рангу секретара министарства и т. д. Све ово било је излишно по нашему мишљењу, него је се требало више позабавити правилним одгајивањем белих дудова, бев којих не може ни бити свиларства, а затим побринути се да та предавања походе баш они, ради којих се и приређују, а не они који свилену бубу никад гајити неће, нити ће што даље о томе мислити, А пошто таквих слушалаца нема, нити их може имати у Београду, то таква исцрана предавања која ће обухватити све о гајењу ове корисне животињице — треба држати у кругу оних који ће их гајити, а то је по селима на средокраћама појединих сревова. Овако, како се она држе- и својом садржином и местом где се држе она промашују свој циљ.

Забавне вечери за сиротну децу. — Друштво женскиња из виших енглеских кругова, поред рада у другом правцу, оснива сад нарочите вабавне вечери за децу сиротних родитеља, која се у сиротињи својој немају чиме да забављају. ГроФица Џерсејева, која стоји на челу тога друштва послала је ту скоро свима лондонским листовима писма у којима вели: Друштво ва приређивање забавних вечери за депу сиротних родитеља, приредиће те вабаве у 0 градских школа у најсирот-

вијим крајевима лондонским, где станују сами радници. Апељујемо преко вазгег