Učitelj

60

ипак је Главни одбор потражио у изради истих и сарадњу зборова и редовних чланова.

8.

Питање о куповини „Учитељског Дома“ „приведено је у овој години крају, те је тако скинуто једно „горуће“ питање, које се истиче пре десетак година.

Радосно констатујемо: да је Главни Одбор у куповини Дома био руковођен истинском љубављу према Удружењу. Доказ: и овде је пре извршене куповине шражен глас учитељских зборова.

Још смо радоснији што Вам можемо рећи: куповина Дома извршена је на корист Удружења: дом је купљен По јевтине паре. Овом Дому цена ће из године на годину скакати, а то је најбоља гаранција за напредак Удружења.

4.

Удружење је и у овој години имало два органа: „Учитељ“ стручни орган за чланове и „Малу Србадију“ забавни дечји лист.

Оба дружинска листа похвално су уређивани. За ово нарочиту хвалу заслужују вредни уредници и уређивачки одбор. Наша је жеља: да „Учитељ“ не буде само стручни орган, већ и Пропагашор за побољшање нашег реда и скруполознији чувар и заштппиник нашег учитељства пи школе.

Радосно истичемо чланак: „На кров“. Ова кратка нотица произвела је читаву буру, и многи од гл. бив. школ. надзорника нису могли то да отрпе. Јаук њихов видно је манифестован преко неких овд. листова. А ово очито доказује да ти људи не саосећају тегобе и напоре нашега учитељства. Но, када би г. министар искупио задану реч: да се глг. наст. ср. школа и надзорлици одговарају морално и материјално за свој рад онда би на свагда престао антагонизам међу нама. Овим би се добило, оно што је најважније и чему морамо тежити: да постану џи они наши искрени помагачи на народном просвећивању.

5.

'И ове године са задовољством констатујемо: да је рад Гл. Одбора на богаћењу дружинске књижнице, читаонице и школског музеја заслужио сваку похвалу. Да би школски музеј и у будуће што боље напредовао предлажемо Скупштини: да са њим, као и са осталом имовином нашег Удружења, рукује Главни Одбор.