Učitelj

343

склоности жигосати, угушивати и искорењивати. Ни једна, ама баш ни једна ријеч не смије бити изговорена без нарочитог циља и смисла.

в

Црногорска омладина. — „Народна Мисао“, лист који излази у Никшићу доноси леп чланак о црногорској омладини која је оптужена од црногорске владе због њихове брошире коју су штампали овде у Београду под насловом: „Ријеч црногорске универзитетске омладине“. Из тог чланка видимо ово:

Ми не знамо шта је омладина рекла у горњој брошури, али вјерујемо да она никад није мислила да вријеђа свога Господара. Она осјећајући љубав к својој земљи, жељела би да јој Црна Гора и њен народ не изостане иза других културних земаља и народа, па може бити да је поједине погрешке боље примила к срцу и оштрије се о њима изразила.

На жељени глас о реформама и уређењу у својој земљи, омладина је дала израза свом осјећају и може бити изрекла свој суд о дореформном стању и у исто вријеме пропратила, пут, којим је влада почела у данашњем времену корачати.

Васпитавајући се у Србији земљи слободној, наша је омладина видјела како се оштро критикује свака погрешка и сваки недостатак у државној управи. Она је виђела да је Црна Гора примила Устав по којему је слобода ријечи гарантована, а сигурно није ни гледала на закон о штампи којим се та слобода постепено уводи, па чак пи не до оних граница које јој је У став опредијелио.

Ми отворено признајемо, да кривимо владу што није разумјела омладину, њен омладински жар и љубав према отаџбини и Господару, па је овда не би ни оптуживала, јер не мислимо да је тиме учињена услуга ни Господару ни отаџбини, те није требала поћи старим путем, да се покаже сувише ревносна.

Требали смо дати прилике нашој омладини да живи грађанским животом, и да се заузме стварношћу, па тек онда пребацити јој за рад и окривљавати је.

Сад кад су нам на свима гранама државне управе потребни људи стручне спреме, ми се стављамо на уско гледиште, и нашу омладину сиједамо на осуђеничку клупу. Шта би тек било да наша омладина није имала грађанске куражи и да је рекла: ја сам радила у „овој земљи“ и према њеним законима ћу одговаратиз Онда би ми добар дио наше омладине изгубили за вазда и то у најтежим приликама.