Učitelj

344

Али наша је омладина, као свјесни синови ове земље, као

прави грађани, дошла да одговара своме грађанском дугу, да се |

покорава законима и онда кад може избјећи његове посљедице. Ми се таквим будућим грађанима радујемо и ми их поздрављамо, јер су нам они тиме показали пут којим мисле у животу ићи.

Нереди на Цетињској Гимназији. –— На више места у црногореским листовима читамо о овим нередима. Црногорцима је то пало веома тешко, зашто у гимназији, коју су они тако жељно очекивали и тек што су је подигли на степен више гимназије, да се одмах још у почетку рада појаве нереди. Свакојако то је за жаљење, али то је судбина готово увек младих народа који тек почињу да раде на просвети и култури. Тако су и гимназије, учитељске школе и др. просветни заводи у Србији, у почетку свога рада пуни тих нереда. Међутим не треба ту ствар тако страшно ехватати. Све ће се то отклонити. Управе школске на првом месту морају бити толерантне према оној деци — младим духовима који много више осећају него што мисле. Управа школска, мора имати пуно такта и најпрецизније правичности, ако неће да. код осјетљиве деце изазове незадовољство, које се обично претвара у нереде. И у овој Цетињској Гимназији, види се према, извештајима, да је Управа била најпре нетактична. Затим се извео неред између самих наставника, па потом и само министарство не

улазећи озбиљније и дубље у ту ствар, својом истрагом створило

је још једно незадовољство. Из најлепше жеље ми ове речи рекосмо, држећи, да ће ускоро бити повраћен ред међу ђацима и сагласност међу наставницима.

»

Акционарска Штампарија у Подгорици. — Из Подгорице нам пишу: Да ли су биле узрок прилике, које су кружиле наш општи живот, да ли, што оно рече један наш сад већ покојни министар просвјете, да Црна Гора није била за књижевни лист, — то вам не могу рећи, али само могу рећи да штампа, тај творац високе културе и цивилизације, бијаше до скоро у застоју.

Но благодарећи новим приликама, новим вишестраним интересима нашег унутрашњег живота, сад се осјећа потреба да, буде што више тијех просвјетнијех свјетиљака, које ће обасјати наш живот, изнијети његову потпуну слику на опште-корисно посматрање. Осјетивши ту потребу, неколико наших угледних грађана

ес а аса а аса.

а с а ха лак: