Učitelj

345

покренули су, има већ више од пола године, питање о оснивању једне акционарске штампарије, што су трудом и заузимањем и успјели, друштво је склопљено, машина је са свијем потребним материјалом ту,и већ готова за рад.

Како чујем, издаваће се један политички лист, а при том трговцима за њихове потребе, изгледа, да је добро дошла штампарија. Поменута штампарија названа је „В. Божидар Вуковић“, а тим именом друштво ју је назвало из пијетета према своме неумрлом земљаку, који је још онда знао од које је моћи штампарија.

в

ХРВАТСКА И СПАВОНИЈА

Друшливо за оснивање српских народних књижница. „Србобран“ доноси општа правила по којима се могу оснивати народне књижнице у Хрватској. Он је та правила донео онаква, како их је земаљска влада одобрила и потврдила.

ж

Скупишлашна срп. акад. омладите. — 28. октобра одржала је срп. акад. омладина своју скупштину у сврху договора о приликама, које су се збиле у најновије доба на загребачкој универзи, те ваузимања становишта према истима, будући да тангирају и српску акад. омладину. Послије озбиљне и исцрпне дебате осјетила је омладина потребу организације, те је изабрала одбор од 5 лица, који има заступати омладину у свим питањима на универзитету и одржавати сталне везе са хрватским колегама напредњацима.

Одбор је дакле генерални мандант срп. акад. омладине; али за мериторно заузимање становишта у важнијим питањима дужан је тражити омладински пристанак путем скупштине.

У одбор су изабрани: П. Јокић фил. ЈУ год. С. Дрљевић правник ТУ год., Б. Ластавица фил. ТУ год., М. Метикош правник Ш год., В. Вучковић правпик ТУ год.

Од стране неких колега истакнута је на скупштини потреба, да срп. омладина заузме становиште путем резолуције према демонстрацијама приликом инсталације универзитетског ректора.

Срп. академска омладина, као несразмјерно велика мањина, зна, да не може с успјехом на своју руку извести демонстрацију у сличним случајевима, а напосе овом приликом не би то урадила, ни с разлога, да јој се не би подметнула вјерска тјесногрудност, премда је иначе заклети противник свакога клерикализма; а окол-

Учитељ 23