Učitelj

367

Ко хоће да зна: ко је и колико вршио позајмицу, кад су у питању ови уџбеници, нека сравни издања пок. Илића пре мојих књига и иста издања после мојих књига.' Чудновато је да г. Никетић, као критичар, који налази у моме уџбенику 990 позајмљене речи, није то уочио, а могао је уочити то пре, него неке штампарске погрешке у мојим (надзорничким) уџбеницима.

Г. Никетић замера још и то што се деци у основној школи, и то у уџбенику, није исцрпно изнело све из пасхајлије о Петрову посту. Трајање овога поста није увек једнако. Он почиње од првог понедеоника после Духова. Према томе пост овај завизи од Ускрса. Ако Ускрс дође раније Петров пост је дужи, а ако дође доцније, у априлу, онда је краћи, али никад није краћи од 8 дана. Тако је, г. Никетићу, тачно по пасхалији. Али и 8 дана су више од недеље. Ето нпр. у овој године Петров пост трајао је пун месец дана. И ова замерка сведочи да г. Никетић замишља да учитељ не сме, не зна и не може ништа више рећи него оно што је у уџбенику. · И она хоће да се изузеци пре помену: него оно што је чешће и главније; и она сведочи да г. Никетић не води рачуна о величини уџбеника и не двоји оно што је важније од спореднијег. — Вели"чина уџбеника, која се прописује према часовима и времену, не допушта сувишна и специјална разлагања. Што је најглавније у · моме уџбенику нема речи „увек“, коју г. Никетић у крај 67 његову уноси да би замерка његова била основана.

Г. Никетић, жељи да окраћа моје речи и смисао њихов и да испреда из мога уџбеника и оно што тамо нема, вели: дао Кирилу и Методију нема ни спомена у мојој књизи, кад се говори о крштењу Срба“. — О Кирилу и Методију говори се у моме уџбенику и на 22. и 23. и на 24. и 25. страни, а на 26 страни говори се о крштењу Срба. Виспрени критичар мој ваљда баш не мисли да су баш главни Кирил и Методије извршили крштење Срба, а ко га зна, можда је у неком стародневном спису и то научио.

Тако исто г. Никетић на силу хоће да изведе да књигу „Апостол“ чине само Павлове посланице. О књизи, која се зове „Апостол “ није била реч у моме уџбенику. Речено је само да се :Јавлове посланице читају у цркви и прочитано. из њих то је апостол.“ Г. Никетић разуме шта сам ја хтео рећи, али, жељан да прави за-

· 1 Вредно је п карактеристично сравнити прва издања пок. Илића и са прописаним програмом.

з А не јеванђеље — не прмос.