Učitelj

368

мерке надзорнику, он ево извија и увија једну јасну ствар и прави погрешке тамо где њих ни у ком случају не може бити. Кад би се говорило о књизи Апостолу, и о садржају његову, онда би се ређало које све посланице улазе у састав „Апостола“. Али то нити је по програму, нити сам о томе ја говорио. Реч је, г. Никетићу овде 0 оном апостолу, пред којим се чита свјати Боже, а не о књизи Апостолу, коју чине и Павлове и саборне посланице, које нема сумње ви, критичару мој, не бисте могли побројати ни као моји ђаци у 1 разреду Богословије.

Г. Никетићу је врло мало познато о Аријевству и Аријевој јереси, као што ни мало не разуме ни символски израз: „рождена не сотворена“. Нека потражи какву Историју хришћ. цркве или _ Догматику, па ће научити зашто су ове три унесене у символ и шта значе. Тада ће се уверити да он! пружа руку јеретику Арију а ја и израз мој у уџбенику далеко смо од њега.

Остали бавардаж овога пензионисанога Вишег“ учитеља 0 стварима светим и религијским не заслужује да буде предмет 03биљнога расматрања. Највећи игнорант у богословљу и најнеспремнији нижи учитељ одбиће му на незнање, старост и излапелост онако бенетање о Богородица и Спаситељу света. Једном речи: „Невоља је кад обућар почне Пећи колаче и колачар почне штити обућу“.

Бавардаж и недотупавне замерке своје о верским стварима г. Никетић је зачинио и једном басном, у намери, да и са литерарне стране однесе победу и задобије патенат. Почињући свој реферат на мој уџбеник из ТУ разреда он је навео Криловљеву басну: „Проказница мартешка, осблђ, казблђ да косолапни мишка,“ Г. Никетић преводи то са: мајмун, магарац, јарац и миш Дакле код њега је косолапни мишка — миш! Па јест, личи — мишка — миш. Није ли то особити цинизам да са оваквим незнањем овај „виши“ учитељ почне свој реферат. Дакле, прва реченица његова реферата већ га карактерише као незналицу и циника. Косолпни мишка из Криловљеве басне држао је бас, а остале колеге алти две виолине. И тај бас држи код г. Никетића миш!!! — Кад би г. Никетић давао себи рачуна о ономе што пише, он не би у опште писао о стварима, које ама ич не разуме. Ја сам ево решио да завршим своје објашњење поводом свих реферата г. Никегића о мојим уџбеницима из Науке Хришћанске са овом истом Криловљевом басном.

КИ један писац Веронауке.

2 Учитељ св. за јуни 1905. стр. 751.