Učitelj

11

товано питање о нашљеђу и о утјецају милјеа, средине, које

ће по нашем мишљењу тек тада бити ријешено, кад се антрополози буду више бавили генеалошким питањима, т.ј. посматрањем читавих редова фамилија. Овдје, на ку-: ћевном огњишту, у крилу фамилије и лежи кључ каузалног

схваћања многих и многих антрополошких чињеница, које су и дан дањи неријешене.

Једино на темељу индивидуалног развића редова можемо потпуно штудирати како се изображавају поједине комбинације у формама и особинама. Једино помоћу марљивог упоређивања дјетета са својим родитељима и даљњим прецима може се доћи до тога, да се види како и шта Се

нашљеђује, и у колико судјелују спољашњи моменти при

изображавању наших тјелесних облика. (наставиће се)

ОПАЖАЈИ Из РЕВИЗИЈЕ

— Ђ. 6. Којић, учитељ. —

Од како је укинут стални надзор школски, и опет заведен овај повремени, ја сам у све три школске године почаствован избором га шк. надзорника. За те три године обишао сам доста школа и видео рад доста наставника.

Пошто министарство просвете не штампа извештаје шк. надзорника, као што их је некад штампало,: ја изно:

сим овде неке моје опажаје из ревизије.

Како надзорнички извештаји не треба да буду само голо констатовање стања основне наставе, (за министарство просвете) већ треба да буду још и критичка оцена наставе и школског уређења (од кога у многом зависи успех у настави), ја налазим да и сви наставници треба да су упознати са тим критичким оценама и погледима надзорничким, колико ради упознавања наставе, толико и ради свог личног усавршаваља и управљања, па — евентуално — и ради свог одзива.

У овом излагању разликоваћемо опажаје у погледу школског уређења, и опажаје у погледу настава.

_ 1 Како да их штампа кад у погдекојим, нарочито оним које су подносили професори средњих школа, нема ничега више, сем колико су школа прегледали и колика им дијурна припада и који не износе ни пола писана табака!