Učitelj

На 1. Опажаји у погледу школског уређења.

У погледу школског уређења опазио сам ово: -

1. За рад у приправном разреду требало би прописати један опширнији (детаљнији) програм, па да буде што више јединства у том раду. Већ је нестало програма који смо пре 10 година, били израдили за тај разред ми у кључком збору Учитељског Удружења у Кладову, и који је, после, препоручен за све школе у којима има ових разреда.

Ово исто требало би урадити и за продужне школе, из истог разлога. И у продужним школама, још се ради произвољно — шта ко хоће и колико хоће. Наравно упоредо с овим дшреба уредити и награде за рад у овој школи.

2. Упис деце у ! (односно приправни) разред требало би боље да се контролише. Ревизори треба да траже увек од наставника од шк. одбора оверени списак нових ђака и да ли су уписани и они што су остављени да понове. Ово друго треба контролисати и у осталим разредима. Где се нађе мали број ђака, а учионица пространа треба испитати што је уписано мало ђака, па видети из свештениковог списка, колико је било деце за упис. Ово рекох ради што бржег остварења обавезне наставе.

3. Број женске деце у многим школама опада. За то би требало поновити и пооштрити распис о упису женске деце у школама северо-источне Србије, и то тако, да се првенствено уписују деца имућних родитеља и задружних. Сад се већ удају девојке које су први пут свршиле основу школу. Па, временом, нешто ове будуће мајке, нешто мушкарци из основне школе и карасне, постићи ће се оно што се жели.

4. Заостајање од школе, па и само потпуно напуштање школе, узело је великога маха, нарочито од новог (садашњег) закона о народним школама, јер његова одредба чл. 24. сувише је либерална. По том члану за један дан ђачког изостанка родитељ плаћа само 20 п, дин. казне, а за месец дана платиће око 5 дин. (по одбитку празника). И једну и другу казну, и све оне између њих, многи родитељи радо пристају (и имају рачуна) да плате, кад им је дете цотребно.

Сем тога, одредба овог члана иде на руку изостајању