Učitelj

114

извршењу расписа и министарства просвете, потребно је да г. министар просвете, непосредно узима на одговор и кажњава полицијске чиновнике, па после неће ви они штедети кметове и председнике. Тако то мора бити кад они сами неће да воду бригу о својој дужности.

Да би одмах у том погледу пошло на боље, то јест, да би судови општински боље и брже извршивали одлуке шк. одбора и предавали школама школски прирез, доказ нам је кад погледамо како и полиција и општински судови тачно и брзо извршују наредбе окружне команде, само за то што их команданти кажњавају. И полиција и општински судови наредбе окружне сматрају као ватру, и све ће учинити само да се наредбе окружне команде тачно изврше.

Неће ли г. министар то, онда нека тражи од окружних начелника, као председника окр. школског одбора, да се они боље старају о тачном извршењу закона о народним школама, и нека њих кажњава као своје потчињене чиновнике, ако би они били у томе попустљиви према среским чиновницима. Оно... жалосно је кад се до тога дође да се само прети, кажњава и мисли како ће се неко наморате на своју дужност, за коју је тако лепо плаћен и осигуран али шта ћемо кад је — на жалост — тако! Уосталом, ја мислим да је најбоље да школски прирез прикупљају порезници и предају шк. благајницима, као свештенички бир и остале прирезе.

Ово лоше издржавање школа веома много смета напретку наставе. За то, који министар просвете најпре и најбоље уреди ову ствар, решиће једно врло важно питање у уређењу основне школе и њеном напредовању.

6. Док се ђачке књижнице колико толико не снабду подесним књигама те да и сиротни ђаци могу прочитати коју књижицу сем уџбеника, нужно је препоручити „Малу Србадију“, дечји лист који издаје наше „Учитељско Удружење“, и „Бачки. Напредак“, (поред већ препорученог „Невена“) за све ђачке књижнице, а нарочито за школе у северо-источном крају Србије, а преко наставника порадити да сви имућни ђаци у овом крају примају по који дечји лист. А како су ови дечји листови јетиЕИ,требало би из касе окр. школског одбора набавити повећи број

за све школе у тим крајевима.