Učitelj

Ио

7. Веома неједнак је број ђака у појединим одељењима. Има их са 60—70 ђака, а има их са 20—830 Бака. а има доста празних школа што нема довољно наставника.

Да не би неки наставници овако (готово) дангубили, и да би се неки наставник, спајањем овако малих одељења, уштедео и поставио у неку празну школу, нужно је да се у почетку шк. године тражи и види фактичко бројно стање ђака по појединим разредима, да се види истински број ђака који иду у школу, а не само који су у списку. па према томе спајати (или делити) одељења. Ово важи нарочито за вароши, варошице и велика села где су школе подељене.

8. Од знатног броја празних школа највећи део пада на школе у северо-источном крају где — у нашем националном интересу -— не би требало да буде ни једна школа празна. Па да не би те школе тамо биле оволико празне, треба настојавати да се што више наставника тамо по_ ставља. Прече је да се потпуне наставницима школе у овом крају. него у свима гругим крајевима.

Сем тога, дреба што пре извришшти ону одредбу члана 40. закона о народним школама, по којој наставници у рђавим местима, и тешким за рад, имају нарочити додатак 100—300 дин. годишње, па ће онда бити више кандидата за места у овом крају и неће многи отуда тражити премештај. — Не могу да разумем за што ни један наставник у оваким местима да нема тога додатка; то јест, за што се не изврши ова одредба закона! Ваљда она није унесена у закон без потребе и разлога 2!

9. Док се не набави довољан број наставика за све школе, држим да би у овом северо-источном крају Србије требало — по нужди — постављати свештенике за заступнике учитеља. Оно, истина, ово је једна невоља, као год и полудневна настава, али она је овде нарочито потребна, јер „боље је ишта, него ништа“.

10. Набавка ђачких шк. потреба да се врши из окр. шк. приреза — по закону. Без тога настава много оскудева.

1 Постављање свештеника за вршиоце учитељске дужности, по нашем мишљењу било би незгодно с тога што су се они спремали за са свим други посао те не би школа имала Бог зна какве користи а трпела би настава више нута уштрба, нарочито кад су заузети својом парохијском дужношћу. Уред.