Učitelj

116

Али у предавању овог предмета има недостатака. Тако, не вежбају се ђаци довољно у писању реченица на табли. И ако се пишу, то су обично кратке реченице из [и П раз. Сем тога, не вежбају се свуда ђаци у писменом излагању свога знања, него само пишу оне прве редове из писанке, или преписују из читанке. Зато су нам јаци неписмени. Ово вежбање је веома нужно за живот, а тражи се и наставним програмом. (Стр. 11. тач. 2.).

2. Историја Срба предаје се без суђења и осећања; она је просто ређање догађаја. Њоме се не буди народни понос, не изазива саучешће. Ретко који ђак да зна казати: О коме српском владаоцу кад причаш а ти чисто уживаш, поносиш се, мило ти је» За што ти је мило и чисто се поносиш»г А о коме српском владаоцу кад причаш жао ти. је, сажаљеваш гаг За што ти је њега жао 2 Овако се може питати и за војводе из најновије историје наше.

Кад се упитају ђаци: Ко је прво довео Турке овамо код нас у српске земљег — ретко који ђак да ће знати да каже; а кад се упита: Знаш лм да причаш о рату цара Душана са Кантакузеном> Он ће казати да зна. И тек кад га упитате: Па ко је помагао Кантакузену против Душана» он онда види ко је први довео Турке у српске земље.

Исто тако, ретко ће који ђак знати да одговори, на пример, на овака општија питања: шта је изазвало бој на " Марици > (Или: Због чега је био бој на Марици) Шта је било после Косовске битке» Што нису Турци продужили освајањем Србије, него су стали» Кад је Србија била највећа, најнапреднија и најјача» Јели српска држава од почотка непрокидно напредовала, ширила се и јачала све до данас> Докле је српска држава напредовала, а од кад је почела да опада> Кад је после опет оживела и почела опет да ојачава и напредује г Ко је крив за пропаст српске војске на Камениц 1809. год> итд.

3. Нртање, краснопис и певање. Ова три наставна предмета најгоре стоје-у огромној већини наших основних школа, па тако је и у овим срезовима. Од њих три. најгоре је цртање. Наставници ово правдају и објашњавају немањем

1 Ми бисмо рекли да је мана предавања историје у нашим школама још и то, што се слабо везује с географијом и народним песмама које дају богата материјала за буђење моралних, националних п естетичких осећања. Уредн.