Učitelj

116

П Опажаји у погледу наставе.

При свему томе што је успех наставничког рада у школама, које сам ја обишао, много више него повољан, опет он није без замерке. Све замерке, код већине наставника, могу се свести у главноме на двоје: што није свуда добро утврђено оно што се предавало, и што није предавато више, то јест, што има доста недостатака у предавању. У многим школама није предавато ни казивато по нешто што је баш лако, што је се могло предавати и упамтити без великих напора, а прописано је наставним про: грамом и практично је за живот.

Што се тиче самог чачина рада, он се не може оваком ревизијом довољно оценити. Види се само то, да нема оног обичног злогласног механизма. Он се опажа само код где којег наставника и у по неком предмету.

Посебице код појединих предмета ово сам опазио:

1. Српски језик се већином добро предаје. То ме је баш изненадило. Једина погрешка у предавању овога предмета је та, што се не пази довољно на запету ни при чи. тању ни при писању реченица. При читању се код запете стаје и спушта глас као и код тачке, само је пауза краћа. Међу тим то је погрешно, јер код запете, баш обратно, глас не треба спуштати, него задржавати на висини застајући. Овако читање у неколико је узрок те нема ни естетичке стране читања. На то скоро нико и не пази.!

Ја признајем да наставници са 3 и 4 раз. можда и немају довољно времена за ово, али они остали имају. Ма да вежбање у овоме не изискује много времена, нарочито оно при читању. Треба само наставник да чита неколико пута правилно стајући код запете и да каже ђацима да пазе (слушају) како се ту стаје. ИМ, кад буду ђаци читали, после да поправља ко не стаје како треба. То вежбање траје највише месец дана, и врло лако се постиже у Ши ТУ раз. Са свим друкче изгледа читање кад се овако стаје код запете и кад се савлада техничка страна читања.

1 Не само на естетично него се мало пази у опште и на логично и моханичко читање. Мора се признати, слободно да кажемо, да ми у данашњим основ. школама немамо рационалног читања. Чак и одлични ђаци кад читају не акцентуишу правилно речи и не изражавају мисли при читању ни толико јасно

да се могу с разумевањем пратити а о суфоничном читању и да не говоримо. Уредн.