Učitelj

122

Да би било успеха од ове наставе, нови програм треба овако удесити.

1. разред: сабирање п одузимање од 1—10. Задатци из наставног градива. Из геометрије: тачка п положај линија па предметима. -

П. разред: сабирање одузимање и делење од 1100: конкретно. Из геометрије углови на предметима.

|. разред: све четири радње, конкретно од 17100 Из зедметрије: површине.

ТУ. разред: сва четири вида, конкретно и апстражтно, од 1—71000. Из геометрије: призма, пирамида и ваљак (упознавање па телима).

М. Разред: сва четири вида неограничено; разломци. Из геометрије: пзрачупавање површина.

МТ. разред: Разни. Из геометрије: Мари од Не запремина.

6. Настава природних наука.

У целокукној васпштној настави разликују се два правца: историјски правац и правац природних наука. Ни један се од ових не да другим заменити, оба морају бити заступљена у васпштној настави. Образовање би било полутанско, кад би се један од тих праваца изоставио. Васпитање не сме стварати ни људе који су богати знањем, али спромашни осећањем, нити људе који су лако покретљиви на све што је лепо и узвишено, али, не познајући довољно законитост у природи, мало имају успеха у својим предузећима.

Важност наставе прпродних наука у основној школи је велика. Природне нам науке пружају средства за борбу у животу.

Настава природних наука даје ученику највише прилика и повода да своје искуство проширује представама које се добијају непосредним чулним опажањем, представама које су основица свему даљем интелектуалном образовању.

Даље, она буди спекулативни интерес код ученика, развија естетичка осећања, упућује ученика да разлику, је појезију од стварности итд.

( тога гледишта се предају природне науке у основној школи.