Učitelj

125

се узме за ову наставу у основној школи. Неки захтевају да се уз певање у основној школи учи и теорија музике.

Међутим, то је много. Зна се да основна школа не може да, спреми чланове певачких дружина, п онда зашто мучити децу п убијати им вољу за певање; Дакле, у основној школи треба предавати чисто певање, као што се чује у друштву, а из теорије узета вежбе, само кад је нужно ради олакшавања правилног схватања мелодије.

Наш програм захтева световно п црквено певање. Тако већ мора п у новом програму да остане.

Од световних песама треба узети песме јаче вредности, а од црквених оне које су разумљиве деци; иначе нема религијског осећања, а без ових нема смисла ни предавати црквено певање.

При избору световних песама треба се строго придржавати начела концентрације, па бирати оне које су по садржини у вези с осталом наставом пли дечјим животом.

Према томе нови програм би био овакав: -

[| разред: бајке у стиху. Амин, Господи помилуј, Подај Госпоци, Тебје Господи.

П разред: песме о дечјим доживљајима. И вејех пи свја. И Духови твојему. О имени господни. Слава тебје. Свјати Боже. Милост мира. Имами ко Господу.

Ш разред: песме из породичног живота. Оца пи сина. Тјело Христово. Буди имја. Господ воцариесја. Једин Свјат. Тебе појем,

ЈУ равред: песме о старој слави и величини. Слава — благослови. Слава — јединородни. Благословен грјади. Видјехом свјет. Амин. Да исполњатеја. Тропар — храма и тропар Тројице.

У разред: песме о борби с Турцима. Рождество. Отитеје воскресеније. Христос воскресе. Во Јордање.

УТ разред: песме о борби за ослобођење. Песме о културном раду. Песме о уједињењу Српства. Песме при сечењу колача на слави.

Све се песме певају у један глас, пошто певање у више гласова стаје више труда и времена, па с тога убија и вољу за певање. Поред тога, не науче сва деца први глас, већ само пе"вачи првог гласа, п онда осана нема вредности и за појединце.

9. Настава гимнастике и дечјих игара.

Општа је погодба за васпитање здравље. О здрављу морамо водити рачуна и у школи. |