Učitelj

126

За развитак здравља у основној школи постоји гимнастика. и дечје игре. Овој је настави задатак да одржава и унапређује здравље ученичко систематским јачањем његова тела. Даље гимнастика и дечје игре помажу развитак васпитног задатка, јер појачавају осећање рада; врлине, храброст, одлучност, презирање незнатних телесних неугодности итд.

Код овог би се предмета могао да задржи садашњи програм за 1, П, Ш и ТУ разред. За У разред, пак, могле би да се узму: јуначке пгре и шведска гимнастика, а за У! друштвене сложеније игре пи шведска гимнастика.

За развитак ученичког духа, поред наведених паставних предмета, сматрају се за потребне још п ручни рад п моделовање. Ну, како је њих тешко завести, могу се заменити и правилним слободним цртањем.

Да се не би нашем сељаку причинила једна незгода одузимањем деце за У и УТ разред, за време јачих пољских радова, то би ова два разреда у том времену могли имати слободног времена од школе, па да помажу својима у раду. Тако би могли и своје знање примењивати у пракси. При сређивању новог програма треба и на то обратити пажњу.“

Ћићевац. Вујица Петковић,

учитељ.

нов НАЧИН ОБУЧАВАЊА СПАЈАЊА ГЛАСОВА |

ПРИ ПОЧЕТНОМ ЧИТАЊУ.

— Вес. флеров. —

— Свршетак Ц У прошлом смо чланку расмотрили постојеће начине обучавања спајању гласова при читању и нашли смо, да сваки од

1 При изради расправе теме служио сам се овим списима:

1. Лекција из Етике, од Ал. Марића, предавања у Учитељској Школи.

2. Специјална Дидактика, од О-г Душана Рајичића.

8. О шесторазредној основној школи, монографија Р-г С. Окановића у П. Прегледу за 1904. г.

4. Школски рад С. Д. Поповића. ~

5. Основи Педагогике, од В. Рајна, у преводу Ал. Марића и В. Д. Стојановића. 6. Методика Рачунице, од Ј. Ђ. Јовановића.