Učitelj

137

без. слова п, благодарећи тој неприродности код деце се ствара неприродна навика — прво перцеповати гледањем састав слова, целе речи и потоме мислити, како ће га од једанпут изговорити, отуда ће претходно читање у себи, читање са. прекидима и други крајње штетни недостатци, на које сам указао у прошлој лекцији, Нужно је, да се деца уче читати при И слова тј. научити их да изговарају оно ште виде.

Драг. Михаиловић, === ОВРЖИЋЕ СЕ -===

Учитељска удружења у Европи и Америци

Учитељска, удруживања постоје данас скоро у свима напреднијим државама, у Европи и Америци. Нека су од ових учитељских удружења локална, месна, п обухватају у се како учитеље, као непосредне школске раднике, тако и њихове пријатеље, који бу ван просветнога круга у општини, срезу, округу, области и држави.

„рути вид удруживања, то су ошшта друштва или савези, који постоје негде покрај локалних па имају и своје особене чланове; на другим пак местима локална удружења састављају јединице општих друштава или савеза: п који није члан каквога локалнога друштва, не може бити ни члан савеза,

Учитељских савеза постоји у понеким државама само по 1 а у гдекојим има их и више.

У Енглеској ) на пр., без Ирланда п Шотланда, има 10 разних учитељских савеза и свака од њих има нарочиту своју организацију п своју мрежу простирања.

да данас су најистакнутији следећи учитељски савези.

1. — Велико- -британски и Ирландски учитељески савез, или како се,тамо назива — „гилд“;

2: — Американеско учптељско удружење или Американска учитељска. асоцијација;

8. — Немачко-А устријски учитељски савез; %#. — Германски учитељски савез:

5. — Чешки учитељски савез:

6. — Хрватски учитељски савез;

1 — Бугарски учитељски савез: и

УЧИТЕЉ 10