Učitelj

138

8) Српски учитељски савез.

Пре свега напомињем, да су сва учитељска удружења још млада. Американско учитељско удружење датира свој постанак од 1857. године. Данашња његова организација постоји пак од 1970. године, откад је отпочело и издавати сталне годишње извештаје о своме раду. —

Енглеска „гилд“ основан је 1985. године. Стапањ= свију немачко-аустријских друштава у један општи учитељски савез било је 1884 године; до те године било је п појединих. учитељских друштава и учитељских окупштина, али још не беше главног учитељског савеза.

У Немачкој, ма да је било појединих учитељских друштава. још од пре 100 година, ипак је идеја о општем савезу поникла и појавила се тек 1848. године. Но ова се идеја није могла реализирати никаквим практичним радом све до 1871 године. Те је године дефинитивно прокрчен пут за обравовање општег немачког савеза п као такав постоји он од 1898 године. Чешки су учитељи успели да после дуге и мучне агитације поставе оспову

своме учитељскоме савезу тек 1880. године. — Хрватски учптељски савез постоји од 1984. године. — Прва појава удруживања

· српских учитеља јавља се 1883. године а бугарски учитељи почели су освоме удруживању озбиљније мислити тек од год. О

Првих година биле су све ове учитељске организације без сталне основе, без практичнога искуства п без икаквих традиција. Поједина удружења тек се данас налазе у стадијуму борбе за опстанак, то јест у борби око задобијања права решавању равноврсних школских и наставних питања.

У томе периоду живота појединих удружења, најлакше се чине п нехотичне погрешке, а чинили су их у изобиљу по они на које се ми данас угледамо у стварању своје организације. А пошто живот ових удружења није тако дуг, те да би могла критика јасно одвојити шта је добро а шта рђаво у њима, онда би могло бити п неминовне опасности кад би се болесне п нетачне идеје калемиле на наш здрав организам. Проучавањем дакле прошлости у животу страних учитељских организација, треба да нам је јот младим организацијама циљ, да се избегну све могуће погрешке у самој основи удруживања.

Од свију учитељских организација, најнапреднија је и најкориснија организација америчких учитеља; с тога неће бити на одмет да са њиховом организацијом упознамо и наше другове.