Učitelj

1722

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ

Лекарски извештај о здравственом стању ученика у трећој београдско гимназији за зцколску 1906—1907. годину. Надисао Др. Св. М. Марковаћ. Издања „Друштва за школску хигијену и народно просвећивање.“ — Београд 1907. На 8-ни стр. 46. Цена 50 пара дин.

На први поглед пада у очи да овај „Лекарски извештај није штампан у годишњем извештају Ш. београд. гимназије, као што. то по правилу треба да је, већ се појављује на свет у засебном пздању. То је због извесног неспоразума између директора п лекара гимназије. У књизи међутим има важних података од трајне вредност, ради којих исту и приказујемо, а о поменутом неспоразуму, као појаву која је само за жаљење и која никакве трајне вредносту нема нећемо ни говорити.

После „изазваног предговора“ (ту је објашњење; зашто се овај извештај штампа засебно) на првом је месту реч о прегледу свих ученика, који је вршен у два маха. Ту се поред осталог, види да је разболевање ђачко у старој и нездравој школској згради било за Зло %о веће но у садашњеј згради. У другом чланку писац казује од којих је болести толико ученика боловало; ревудтат је: наша је школска омладина из године у годину све кржљавија, слабија и болешљивија. У трећем се чланку помињу неке мане и недостатци код ученика, а на четвртом су месту податци о телу о здрављу ученика. Овде видимо н. пр. да је у овој гимназији од 451 ученика само 12, дакле само 2:66% са одличним телесним саставом, док је међутим било 21'06% пли 95 ученика слабог и врло слабог телесног састава. Тежина је тела увећана, само код 2178 ученика, остала је исто код 42, а смањило се, опала је у току године кад 181 ученика. Више од половине ученика. имају неправилну и искривљену, ртењачу. Сви ови и други податци јасно казују, да у нашим гимназијама лоше стоји са теплесним здрављем ученика. "

Доиста је крајње време да се запитамо; да ли је здравље прече од науке п ако јесте, онда шта треба чинити, те да наше

· гимназије не упропашћују омладину у погледу здравља О свему томе писац износи здраве мисли, са којима треба да се упозна сваки пријатељ школске омладине.

После одељака о школској згради, школском намештају гимнастици и хигијенским поукама, писац излаже своје закључке, изведене на основу вишегодишњег искуства, закључке о којима треба да размисле као родитељи ђачки и просветне власти, тако