Učitelj

173

и сваки грађанин који домовини овој жели напретка. Вреди да књигу ову нарочито учитељи наши прочитају, јер много шта, што се о гимназији казује, има вредности и за основну школу. Писцу можемо само да благодаримо што је дужност школског лекара савесно вршио и што нас је упознао са многим жалосним фактима. Читаоцима пак, ако налазе да треба мало размислити и о будућности отаџбине, топло препоручујемо књигу. Р. От.

=

В) КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ Изашла је у издању женске подружине у Свилајинцу нова књига

Девојачко васпитање од Фенелона у преводу П. Љотића, проф. Нова штампарија „Давидовић“. Београд. 1907 г. стр. Пт.

Ово класично дело, у коме је изложен упут како ће се правилно однеговати женска деца, треба наши учитељи пе само да прочитају него и да се постарају да га унесу што више у масу нашег народа.

Добили смо на приказ књигу која је недавно изашла под насловом ј

Гарибалди. Од Н. Игњатова. Превод с руског. Београд. Штампарија „Доситије Обрадовић“ 1907. г. Цена 0,50 дин.

Друштво „Краљ Дечански“, Привашна гимназија с пнтернатом проф. Влад. Зделара п Виша Женска Школа п Женска Гимназија у Београду послали су нам на приказ своје извештаје за школску 1906-7 годину. О |

Један поглед на образовање и васпитање народа од Влад. Илића, 1907. Ово је лепа корисна књижица Задружне књижнице Срп. Земљ. Задруга.

О слободи и васпитању воље. Као прво издање Обласног · Космајског Учитељског Друштва изашла је књижица под горњим насловом од нашег сарадника Драг. Михаиловића, учит. Београд. 1907. г. 89 стр. 61. Цена 0,60 дин. Штампарија „Давидовић“. Препоручујемо је.

Народна Читанка. Уредништво Народних Новина почело је пздавати књиге за шире слојеве народне. У низу тих књига је п ова читанка у којој су популарно изнете „поуке о чувању и неговању здравља од д-р Добривоја Г. Поповића лекара. (Београд, 1997. стр. 98)

Јектика (сушица). Друштво за чување народног здравља спрема једну књижицу год горњим насловом у којој ће изнети