Učitelj

178

ратуре на крају сваког чланка, те се тако јавља као неопжодна ручна жњига за свакога педагошкога радника. Готово сви професори педагогије и философије на свима немачким европским универзитетима, а и многи са других страна сарадници су те енциклопедије. У педагошкој литератури 19. столећа немамо момументалнијега издања педагошкога, но што је ово, нити се на једноме послу икада скупило оволико истакнутих педагошких радника као овде. Професору Рајну служи на част, што је он на челу тих умних великана садашњице. Најпосле да напоменемо и критично издање Нимајеровога дела „Отипазаше дет уедећипег ипа дез Џпбеггећ!5“ које је Рајн приредио у 3 тома.

Приликом његове шесдесетогодишњице чак и његови највећи противници у науци, као што је Вођегф Ејатапп који издаје антихербартијански лист Решзеће Зећие“, називају професора Рајна најпознатијим педатогом садашњице („Фег Ђекапп(езђе Радавов дет Сесеплуатј“) признају му у заслугу популарисање "и практичну примену научне педагогике и продужење испитивања и обрађивања, педагошких проблема на научној основици, хвалећи његово слободно и широко гледиште у томе послу. И српско учитељство придружује се својим немачким колегама, да великоме педагогу, чијим се идејама често и оно напајало, честита. шеедесетогодишњицу и пожели му и даље успешан педагошки рад на срећу не само његове велике нације, већ и нас малих. 0:

Говори изасланика. Српског Учитељоког Удружења ј Босни 1 Херцеговини,

ТО ВОГ НИКОЛЕ НОЖИНИЋА

УЧИТЕЉА У САРАЈЕВУ И ЧЛАНА ГЛАВНОГ ОДБОРА СРП. УЧИТ, УДРУЖЕЊА. У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Славна Скупштаито, Драги другови и, поштоване колегинице!

Главни Одбор Српског Учитељског Удружења у Босни пи Херцеговини изабрао је г-ђицу Зорку Ћурчићеву, г. Милоша Крагуљевића пи мене, да у име Српског У читељства Босне п Херцеговине поздравим Вас браћо, учитеље-це слободне Краљевине Србије, а сабрани овдје данас у скупштини учитељској.

Примајући ову врло угодну дужност с великом радошћу, особита ми је част, да Вас, браћо, пепред свег Српског Учитељства српске, али тужне Босне и Херцеговине, од свег срца поздравим и дадем израза оним брацким и колегијалним симпати-