Učitelj

.~

~

1709

јама, које Српско Учитељство из Босне и Херцеговине гаји према браћи својој, учитељима из слободне Краљевине Србије, жељно очекујући вријеме, када ћемо сви заједно и не овако одвојено, него у јединству моћи сложено порадитињ на кулмбурном и Просвјетном натрешку и развоју свег Народа Српског, ма у ком крају он живио.

Разграђене политичке, друштвене и друге прилике биле су узрок, да је Српско учитељство у Босни и Херцеговини стајало и радило међусобно одвојено, сваки за се. Нисмо знали један за другога! Но пошто су се ове прилике, рекао бих, нешто промјениле, то је и учитељетво у Босни и Херцеговини прегао на за-

једнички рад на културном и просвјетном пољу Српског Народа

у Босни и Херцеговини. Српеко Учитељство је у Босни п Херцеговини данас организовано у своје Српско Учитељско Удружење. Радимо и радићемо да боље буде и, данас долазимо, браћо ми, као изасланици нашег Учитељског Удружења оних потлачених крајева, да Вас видимо, поздравимо и с Вама се брацки поразговарамо, а баш у вријеме, када изгледа, да је Српска Школа у Босни и Херцеговини и учитељство њено на освитку љепших будућих дана.

Поздрављајући Вас, браћо, испред Српског Учитељскога У дружења у Босни п Херцеговини, од свег срца кличем Вам:

„Кивјело свјесно народно Учштељство Краљевине Србије, осивјело Ваша слободна отаџбина!!!

РАХНИОР МИЛОША П. КРАГУЉЕВИЋА

ЧЛАНА ГЛАВНОГ ОДБОРА, СРПСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ИЗ БОСНЕ П ХЕРЦЕГОВИНЕ, ДРЖАН НА 26 скупштини УЧИТЕЉСКОГ-· УДРУЖЕЊА. КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ.

Славна Окутилино ! Драга браћо ч сесћаре !

Свима нам је познато, да су ријетки часови човјечијег живота, који би се могли назвати сретнима. Кивот је човјечији у опште више тежак него лак; више брижан но весео.

Но, ипак, сваки човјек у своме животу има и поред тешкијех и мучнијех дана и дана радости п среће. Међу један од најсрет-