Učitelj

180

нијих дана мога живота ја убрајам данашњи дан. Душа и срце моје, раздрагани су овог часа, јер се налазим међу својом слободном браћом, у слободној земљи Србиновој |

Што ми душу овог часа обузима још већа радост, то је, што се овђе са својим другом и другарицом налазим као изасланик Српеког Учитељском Удружења из поносне Босне и Херцеговине. — Свети и узвишени циљ, — а то је љубав братска — који нас спаја са вама, слободна браћо наша, даде нам моћи, да п ми похитамо из миле ми домовине Босне у дивни Биоград; да видимо слободну браћу своју, да пратимо рад ваш и да вам вратимо љубав коју нам учинисте, кад прољетост на нашу учитељску скупштину у Сарајеву посласте своје изасланике.

Да вам одужимо дуг, изабра нас наш Главни Одбор, 1 да ми, на вашој скушштини будемо његови представници и изасланици нашег удружења, и ево нас драга браћо, похитасмо и дођосмо у ваш братски загрљај.

Ми вам доносимо поздрав нашег Главног Одбора, нашег удружења; доновимо вам топли, српски, искрени поздрав од ваше браће п сестара.

Славна Скутилино !

Тешки су дани, тешке су дужности српског учитељства у Босни пи Херцеговини; али, истинита љубав родољубоља налаже нам, пи ми се морамо са свима недаћама борити; ми морамо егзастирати, јер, ако би пропало српско учитељство у Босни и Херцеговини, онда би нестало и српских школа, што би било од хрђавих последица по Српетво Босне и Херцеговине. Ми српски учитељи у Босни и Херцеговини имали смо то све у виду, па да би помогли и самима себи, и српском народу и очували аманет Св. Саве, школе српске, прегли смо да се удружимо и, послије мучног, напорног рада п заузимања у томе, постигосмо свој циљ и створисмо своје Српско учитељско удружење. Наше удружење, не само да је добит за нас српске учитеље са интелектуалне, моралне, а и материјалне стране, но је добит и за српске школе у Босни и Херцеговини, јер ће бити тврди бедем који ће их штитити од свачије најезде, која је противна завјетној мисли Србпновој.

Поздрављајући браћо, рад ваш и вашег удружења, надам се, да ће учитељско удружење елободне Краљевине Србије, вазда